کشور ترکیه بهترین فرصتها را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم میکند. سرمایهگذاران میتوانند در مدت کوتاهی سرمایه خود را در این کشور چند برابر کنند. تمام این شرایط به لطف پیشرفت اقتصادی ترکیه در چند سال اخیر و گشودن مرزها بر روی سرمایهگذاران خارجی میباشد. یکی از مهمترین راههای اخذ اقامت ترکیه، ثبت شرکت در این کشور است. در گذشته ثبت شرکت در ترکیه با داشتن شریک در این کشور و طی کردن مراحل طولانی انجام میگرفت، اما امروزه براساس قوانین جدید ثبت شرکت در ترکیه طی سالهای اخیر، دولت ترکیه برای سرمایهگذاران خارجی فرش قرمز پهن کرده است. برای آشنایی بیشتر با فرآیند ثبت شرکت در ترکیه تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
شرایط عمومی ثبت شرکت در ترکیه
اولین قدم برای ثبت شرکت آشنایی با قوانین و شرایط ثبت شرکت در ترکیه است، چرا که این کشور در ثبت اسناد و مدارک بسیار منظم و دقیق عمل میکند و مراحل خاص و اداری خود را برای ثبت شرکت یا خرید ملک طی میکند. مثلاً برای افتتاح آرایشگاه یا سوپرمارکت نیز باید ثبت شرکت انجام دهید و سپس به کار در آرایشگاه یا سوپرمارکت خود بپردازید.
مانند هر سرمایه گذاری دیگر مزایا و معایبی در این راه وجود دارد که در ادامه به صورت کامل به مزایای ثبت شرکت در ترکیه و معایب آن خواهیم پرداخت. همانطور که ذکر شد در گذشتهای نه چندان دور قوانین ثبت شرکت در ترکیه برای اتباع خارجی به گونهای بود که نیاز به یک شریک ترکیهای بود اما در قوانین جدید، دولت ترکیه این قانون را برداشت و تسهیلات بسیار خوبی برای سرمایه گذاران خارجی قرار داد تا آنها مالک 100 درصدی شرکت خود باشند و با خیال آسوده به سرمایه گذاری در این کشور اقدام نمایند.
ثبت شرکت در ترکیه، کار وقتگیری نیست، به شرطی که بدانید برای این کار چه مدارکی موردنیاز است و به کدام اداره باید مهاجرت کنید، به همین دلیل نیاز به یک وکیل و یا مشاور با تجربه دارید تا از اتلاف وقت و هزینههای زیاد جلوگیری نماید. مراحل این کار بستگی به نوع آن و تصویب وزارت صنعت و تجارت ترکیه دارد، این زمان ممکن است از 5 روز تا 2 ماه طول بکشد. خوشبختانه میتوانید در هنگام انجام مراحل ثبت، مراحل اداری اخذ اقامت برای خود، همسر و فرزندان زیر 18 سال را به صورت همزمان انجام دهید.
ذکر این نکته بسیار مهم است که ثبت شرکت صرفاً سبب اعطای اقامت نخواهد شد. زمانی ثبت شرکت در یک کشور سبب اعطای اقامت خواهد شد که شرکت ذکر شده، حتماً باید فعالیت تجاری داشته باشد و به تبع آن و متناسب با فعالیت اقتصادی شرکت، بیمه و مالیات پرداخت آن را پرداخت کند که در این صورت شرکت ذکر شده می تواند سود دهی خود را به اثبات برساند. قبل از هر چیز، برای ثبت شرکت نیاز است که شرکت یک بیزینس پلن یا طرح توجیه اقتصادی داشته باشد و این طرح به تایید ادارات مربوطه رسیده باشد.
اخذ اقامت از طریق ثبت شرکت در ترکیه
از مهمترین دلایلی که سرمایهگذران اقدام به ثبت شرکت در ترکیه میکنند، اخذ اقامت دائم و تابعیت این کشور میباشد، زیرا در کنار منافع ثبت شرکت در ترکیه میتوانید از شرایط زندگی در کشور ترکیه و مزایای آن برخوردار شوید. در بخش قبل عنوان کردیم صرفاً ثبت شرکت سبب اعطای اقامت نخواهد شد و برای اخذ اقامت باید با شرکت ثبت شده، فعالیت انجام داد. افرادی که از طریق ثبت شرکت قصد دریافت اقامت ترکیه را دارند باید اطلاع داشته باشند که اقامت اعطا شده به شخص متقاضی از نوع اقامت موقت خواهد بود. توجه داشته باشید که چنانچه قصد اقامت دائم از طریق ثبت شرکت در ترکیه را دارید باید در هر سال اقامت خود را تمدید نمایید، پس از 5 سال اقامت موقت، میتوانید اقامت دائم ترکیه را به دست آورید. همچنین برای اخذ تابعیت ترکیه نیاز است تا شرایط خاص مربوط به اعطای تابعیت را داشته باشید که از جمله آن می توان به داشتن تسلط به زبان ترکی استانبولی اشاره کرد.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
کشور ترکیه به واسطه مسافت نزدیک آن به ایران و ترددهای آسان به یک مقصد عالی برای سرمایه گذاران و علاقهمندان به ثبت شرکت تبدیل شده است. به طور کلی میتوان گفت فارغ از اهداف شخص متقاضی برای ثبت شرکت در ترکیه، این موضوع مزایای زیادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی نیز خواهد داشت که در زیر به چند مورد از آن اشاره شده است:
- رابطه نزدیک ایران و ترکیه
- مسافت کم و امکان تردد راحت و آسان به ترکیه
- هزینههای پایین ثبت شرکت و راه اندازی آن
- امکان برخورداری از تسهیلات ویژه
- هزینه های زندگی پایین
- امکان اخذ اقامت دائم پس از 5 سال
- امکان افتتاح حساب بانکی و کارتهای اعتباری
- امکان معاملات با کشورهای اروپایی
انواع ثبت شرکت در ترکیه
انتخاب نوع شرکت، اولین قدم برای اقدام ثبت شرکت میباشد. چندین نوع شرکت برای ثبت در ترکیه وجود دارند که در این بخش معرف میکنیم:
شرکت با مسئولیت محدود
یکی از رایجترین نوع روش ثبت شرکت در ترکیه، شرکت با مسئولیت محدود میباشد؛ این نوع شرکت نیاز به 1 نفر یا حداقل 50 شریک برای ثبت دارد. در این روش اگر شرکت ورشکست شود و نتواند بدهیهای خود را پرداخت کند، سهامداران حق بازپسگیری بدهیهای خود را از اموال شرکای شرکت نخواهند داشت.
شرکتهای سهامی
به شرکتهایی که بیش از 250 نفر سرمایه گذار داشته باشند، شرکتهای مجتمع المنافع میگویند. در حالی که اگر تعداد سرمایه گذاران کمتر از 250 نفر باشد، شرکت سهامی خاص گفته می شود. در این روش هم هر شخص بسته به میزان سرمایه و سهم خود در سود و زیان شرکت سهیم خواهد بود.
شرکت مختلط
در این روش ثبت شرکت در ترکیه، تمام بدهیهای شرکت به عهده یک یا چند نفر میباشد و بقیه سهام داران فقط مسئولیت سرمایه خود را بر عهده خواهند داشت.
شرکت تضامنی
در این نوع ثبت شرکت در ترکیه، هریک از سهام داران مسئولیت بدهیهای شرکت را بر عهده خواهند داشت حتی اگر میزان بدهیها بیش از سرمایه کل شرکت و میزان سرمایه گذاری اشخاص باشد.
ثبت شرکت در مناطق آزاد ترکیه
این نوع از شرکتها باید دارای بیزینس پلنهای خاص باشند که به تایید ادارات ترکیه رسیده باشد. در این روش، شرکتها در مناطق آزاد تاسیس خواهند شد و مناسب برای بیزینسهای تولیدی هستند که در این صورت دولت تسهیلات خوبی از قبیل معافیت مالیاتی و تخفیف در حق بیمه برای شرکت در نظر خواهد گرفت. ثبت شرکت در مناطق آزاد ترکیه با توجه به برخورداری از تسهیلات دولتی، میتواند گزینه بسیار خوبی باشد. به عنوان مثال، دولت این کشور به اشخاصی که اقدام به ثبت شرکت در مناطق آزاد ترکیه میکنند، راهکارهای مناسب برای انجام فعالیت، با تسهیلات ویژه اعطا خواهد کرد.
مراحل ثبت شرکت در ترکیه برای اتباع خارجی
- ترجمه رسمی پاسپورت تمام سهامداران
- ثبت رسمی شرکت تجاری در ترکیه
- ثبت رسمی امضا مدیرعامل
- تنظیم اساسنامه شرکت با توجه به اطلاعات از سوی کارفرما
- تنظیم فرم مخصوص تاسیس شرکت
- تنظیم فرم اتاق بازرگانی
- تنظیم فرم تعهد آدرس مربوط به اتاق بازرگانی
- تایید رسمی اساسنامه
- مترجم (افرادی که به زبان ترکیه وارد نیستند برای تایید مدارک نیاز به مترجم دارند)
- اخذ کارت بازرگانی
- چاپ رسمی روزنامه شرکت
- پرداخت هزینه باطل کردن تمبر رسمی
- تنظیم فرم اداره مالیات
- دریافت شماره مالیاتی اعضای شرکت
- دریافت شماره مالیاتی شرکت
- تاییدیه آدرس محل کار توسط مامور اداره مالیات
- پلمپ دفاتر حسابداری
- گشایش حساب بانکی شرکت
- معرفی مشاور مالی رسمی (تمام دفاتر باید در ترکیه مشاور مالی داشته باشند)
- ارائه خدمات برای تنظیم اجارهنامه محل شرکت
مدارک لازم جهت ثبت شرکت در ترکیه
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم، در قدم اول باید نوع شرکت خود را تعیین کنید. معمولاً اتباع خارجی از شرکتهای شخصی و با مسئولیت محدود بیشتر استقبال میکنند. بسیاری از ایرانیانی که قصد سرمایهگذاری در ترکیه از طریق ثبت شرکت را دارند، شرکت مسئولیت محدود را انتخاب میکنند. هزینه تاسیس شرکتهای تعاونی با انواع دیگر شرکت فرق دارد اما در کل هزینه قانونی ثبت شرکت در ترکیه چیزی حدود 700 تا 1000 دلار میباشد.
هزینه نگهداری شرکت در ترکیه
فرقی ندارد چه نوع شرکتی را در کشور ترکیه ثبت میکنید، تمامی شرکتها هزینههایی دارند که باید بپردازید. اولین هزینه شاید استخدام حسابدار ترک باشد که حقوق وی براساس لیر باید پرداخت شود. هزینه اجاره دفتر کار در ترکیه نیز نسبت به شهر و جایی که انتخاب میکنید متفاوت است اما باید گفت که اجاره یک دفتر برای ثبت شرکت در ترکیه به صورت ماهیانه از 1000 لیر آغاز میشود. هزینه دفاتر رسمی و پلمپ آن نیز بر اساس قوانین دولت ترکیه در حدود 450 دلار آمریکا خواهد بود. هزینههایی مانند اینترنت، آب، برق و گاز را نیز باید در نظر بگیرید که از هزینه نگهداری شرکت در ترکیه محسوب میشوند.