یکی از مقاصد گردشگری محبوب برای شهروندان سراسر دنیا به خصوص ایرانیان کشور ترکیه میباشد. ترکیه به دلیل نزدیک بودن مسافتی به ایران، وجود تشابهات فرهنگی با ایران و همچنین از لحاظ آب وهوایی و راحتی در سفر بدون دریافت ویزا به ترکیه از مهمترین دلایل سفر به کشور ترکیه برای شهروندان ایرانی است. طی سالهای اخیر ترکیه در زمینه جذب دانشجویان بینالمللی برای تحصیل و کار رشد چشمگیری داشته است و با ایجاد فرآیند آسان سرمایهگذاری و خرید ملک برای شهروندان خارجی، متقاضیان زیادی را برای زندگی و اقامت به سمت خود جذب کرده است.
برای دریافت اقامت ترکیه شرایط و راهکارهایی مورد نیاز میباشد که در این مقاله سعی کردهایم سه روش عمده دریافت اقامت این کشور را مورد بررسی قرار دهیم.
اقامت توریستی در ترکیه
شهروندان ایرانی با داشتن پاسپورت معتبر و بدون نیاز به دریافت ویزا میتوانند هر شش ماه حداکثر 90 روز به صورت توریستی در ترکیه اقامت داشته باشند. دقت داشته باشید این شرایط برای تمامی شهروندان دنیا یکسان نسیت و اتباع کشورهای مختلف باید با پرداخت هزینهای قبل از ورود به این کشور، برای دریافت ویزای الکترونیکی و فرودگاهی اقدام نمایند.
بنابراین شهروندان خارجی که قصد اقامت بیش از 90 روزه ویزای توریتستی الکترونیکی خود در ترکیه را دارند، باید برای دریافت دفترچه کوچک آبی رنگ از طریق اداره مهاجرت این کشور اقدام نمایند، تا از این طریق به خروج از کشور و دریافت مجدد ویزا و مهر پاسپورت نیاز نداشته باشند.
اما این قانون شامل اقامت شهروندان ایرانی نمیباشد و به دلیل اینکه برای ایرانیان ویزای توریستی صادر نمیشود، آنها ملزم به خروج از کشور پیش از اتمام مهلت 90 روزه اقامت توریستی خود هستند. در غیر اینصورت با رعایت نکردن این قانون برای ایرانیان، پرداخت جریمه و پاسخگویی به آفیسر مرزی فرودگاهی را به دنبال خواهد داشت.
ایرانیان برای اقامت قانونی توریستی میتوانند با اجاره کردن خانه در این کشور اقدام کنند، بنابراین شهروندان ایرانی میتوانند با ارائه مدارک زیر، اقامت موقت توریستی ترکیه از 6 ماه تا حداکثر 2 سال را دریافت کنند:
- ارائه مدارک قرارداد رسمی اجاره خانه در ترکیه با اعتبار یکساله
- ارائه برگه تاییدیه هتل در ترکیه مبنی بر اقامت شخص برای پاره زمانی یکساله به نام فرد متقاضی ( در صورت نداشتن قراداد رسمی اجاره خانه)
- ارائه پاسپورت و کپی آن
- ارائه بیمه سلامت یکساله
- ارائه برگه دریافت شماره مالیاتی ازvargi numurasi
- ارائه برگه تاییدیه صحت قرارداد اجاره نامه رسمی
- ارائه 4 قطعه عکس رنگی
- ارائه فیش واریزی به اداره مهاجرت
درخواست اقامت ترکیه از طرف اداره مهاجرت این کشور ممکن است در برخی مواقع نادر ریجکت شود و به جای 1 تا 2 سال شش ماه ماه اقامت صادر شود.
اقامت تحصیلی در ترکیه
وجود کیفیت بالای آموزشی در ترکیه و اعتبار بالای مدرک دانشگاهی، امکان کار دانشجویی در حین تحصیل، امکان دریافت بورسیه و کمک هزیته تحصیلی، پایین بودن هزینه زندگی و تحصیل، عدم دریافت ویزا و مدرک زبان انگلیسی و عدم محدویت سنی در این کشور، سبب جذب متقاضیان زیادی از سراسر دنیا به خصوص کشور ایران برای تحصیل و اقامت در کشور ترکیه شده است.
شهروندان ایرانی میتوانند با گذراندن ذوره زبان تومر و یا دریافت پذیرش تحصیلی و ثبتنام در موسسات آموزشی و دانشگاههای خصوصی و دولتی معتبر در این کشور، با مراجعه به اداره مهاجرت اقامت موقت یا اقامت یکساله ترکیه را دریافت کنند. بنابراین با دریافت اقامت یکساله دانشجو میتواند تا پایان تحصیل خود در ترکیه به کار دانشجویی بپردازد و از خدمات درمانی نیز استفاده نماید ودر صورت قصد اقامت بیشتر، کارت اقامت خود را تمدید کند.
بنابر قوانین دولتی ترکیه، دانشجویان بینالمللی مقطع کاردانی و کارشناسی در سال اول حضور در ترکیه اجازه انجام کار دانشجویی را نخواهند داشت. همچنین دانشجویان خارجی میتوانند پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی خود، به مدت یکسال اقامت خود را به دلیل پیدا کردن کار مناسب در بازار کار ترکیه تمدید نمایند. بنابراین متقاضیان کار تمام وقت و اقامت پس از تحصیل در این کشور باید مجوز کاری داشته و به زبان ترکی نیز تسلط کامل داشته باشند. با گذشت 5 سال از زمان ورود به این کشور، اقامت موقت افراد واجد شرایط در صورت تمایل به اقامت دائم تبدیل میشود.
داشتن زبان ترکی استانبولی برای ادامه تحصیل در ترکیه حتما الزامی نمیباشد و متقاضیان میتوانند با داشتن زبان انگلیسی به ادامه تحصیل در این کشور خوش آب و هوا بپردازند. اما توصیه میشود که با زبان ترکی استانبولی نیز آشنایی داشته باشید زیرا در برخی ار دانشگاههای دولتی و کم هزینه این کشور دورس در مقاطع مختلف دانشگاه به زبان ترکی استانبولی ارائه میشود و با اینکه در هر دو صورت اقامت برای دانجشویان خارجی ممکن بوده اما شانس دریافت موقعیت کاری برای فرد در این کشور پایین خواهد بود.
اقامت از طریق خرید ملک در ترکیه
بنابر قانون وضع شده توسط دولت ترکیه در سالهای اخیر، رئیس جمهور این کشور امکان خرید ملک با ارزش 250 هزار دلار در ترکیه برای شهروندان خارجی و بهرهمندی از مزایای حق شهروندی، پاسپورت و اقامت این کشور را برای آنها فراهم کرده است. متقاضیان خارجی قبل از تصویب قانون فعلی تنها میتونانستند از راه خرید ملک و سرمایهگذاری به ارزش 1 میلیون دلار به این مزایا دست یابند.
دقت داشته باشید که شما نمیتوانید ملک خریداری شده برای حداقل سه سال را نکهدارید و اجازه فروش آن را دراین بازه زمانی را نیز نخواهید داشت.
البته با خرید ملک به ارزش 250 هزار دلار در ترکیه میتوانید اقامت یکساله و تمدید آن برای سالهای بعد را به دست آورید. و شما میتوانید علاوه بر خرید ملک به ارزش مذکور از اقامت قانونی با مزایای مضاعف استفاده کنید که این مزایا در زیر آمده است:
- امکان اخذ حق شهروندی و پاسپورت ترکیه برای صاحب ملک و افراد خانواده
- امکان دریافت اقامت دائمی در کشور ترکیه
- امکان بهرهمندی از مزیت دوتابعیتی از طریق Turkuaz card
- استفاده از خدمات کامل بیمه درمانی و دولتی
- امکان تحصیل رایگان در ترکیه و استفاده از حق بازپرداخت دانشگاهی
- برخورداری از حق رای و حقوق بازنشستگی
- امکان اجاره ملک خریداریشده و کسب درآمد ارزی
- عدم نیاز به اقامت دائم در ترکیه
- صدور سریع کارت اقامت و پاسپورت ترکیه (۳۰ روز کاری)
- امکان سفر به بیش از ۷۰ کشور دنیا بدون نیاز اولیه به گرفتن و گذراندن پروسه ویزا از طریق پاسپورت ترکیه
- بالا رفتن شانس موفقیت در پروسه دریافت انواع ویزای معتبر دنیا نظیر ویزای کانادا و ویزای شینگن از طریق حق شهروندی ترکیه
- امکان افتتاح حساب بانکی بینالمللی مسترکارت و ویزا کارت
به طور کلی اگر در ترکیه دارای ملک و یا شغل ثابتی باشید میتوانید با مراجعه به اداره مهاجرت و اثبات اینکه توانایی مالی کافی برای تامین هزینههای زندگی خود را دارید، اقامت یکساله را دریافت کنید و چنانچه اعتبار کارت اقامت شما تمام شده باشد و شما همچنان در حال تحصیل و یا دارای کار دائم و یا دارای ملک در ترکیه باشید میتوانید حداقل برای 184 روز در ایبن کشور اقامت داشته باشید و در صورت پرداخت مالیات و اثبات تمکن مالی، امکان تمدید اقامت برای شما وجود خواهد داشت. با گذشت 8 سال از اقامت قانونی در ترکیه امکان دریافت اقامت دائم و بیقید و شرط برای شما وجود خواهد داشت.