تحصیل رشته حقوق در ترکیه یکی از بهترین فضاهای آکادمیک جهان میباشد. تعداد قابل توجه دانشگاههای معتبر و تنوع در گرایشهای این رشته در ترکیه سبب جذب داشنجویان از سراسر دنیا شده است. امروزه ترکیه به یکی از قطبهای دانشجو پذیر تبدیل شده است و هر ساله بر تعداد دانشجویان بینالمللی آن اضافه میگردد. رشته حقوق در ترکیه در مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسیارشد و دکترا تضمینی برای آینده کاری موفق محسوب میشود. چنانچه علاقهمند به تحصیل رشته حقوق در ترکیه هستید، در این مقاله سعی کردهایم جدیدترین اطلاعات را در این خصوص به تحریر در آوریم، در ادامه به بررسی مقاطع مختلف تحصیلی حقوق، شرایط تحصیل، آزمونهای ورودی و بازار کار و درآمد این رشته در ترکیه خواهیم پرداخت.
تحصیل رشته حقوق در ترکیه
همانطور که اشاره کردیم ترکیه از جمله کشورهایی است که سرمایه و ظرفیت زیادی را به پذیرش دانشجویان بینالمللی برای تحصیل حقوق اختصاص داده است. دانشجویان ایرانی به دلیل نزدیک بودن به کشور ترکیه و شباهت فرهنگی با این کشور، با تحصیل در رشته حقوق فرصت بهتری برای ساختن آینده تحصیلی و شغلی خود فراهم میسازند.
زبان تحصیل در ترکیه بسته به دانشگاه مقصد ترکی و یا انگلیسی میباشد و طول مدت تحصیل رشته حقوق در مقطع کارشناسی 4 سال، کارشناسیارشد 2 سال و دکترا 4 سال است. رشته حقوق در ترکیه زیر شاخهای از علوم انسانی میباشد که قواعد قانونی و حقوقی را در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی مورد بررسی قرار میدهد. مباحث حقوقی یکی از مهمترین شاخههای شغلی در جوامعی که سلامت اجتماعی را تامین میکنند به شمار میآید.
اما نکته مهم برای دانشجویان بینالمللی حقوق این است که قوانین هر کشوری با دیگری فرق میکند، بر همین اساس میتوانید در دو زمینه روابط حقوقی داخل کشور و حقوق بینالملل به تحصیلات خود ادامه دهید. همانطور که ذکر شد دانشکدههای حقوق در سه مقطع کارشناسی (LLB)، کارشناسی ارشد (LLM)، دکترا (PhD) ارائه می شود. در بیشتر موارد دانشجویان رشته حقوق به دنبال اخذ تخصص در یکی از رشته های حقوقی از جمله حقوق جزا، حقوق بینالمللی، حقوق کار، خانواده و … میباشند. از جمله گرایشهای رشته حقوق در ترکیه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حقوق جزا و جرم شناسی
- حقوق خصوصی
- حقوق مالکیت
- حقوق اقتصادی
- حقوق محیط زیست
- حقوق عمومی
- حقوق بین الملل
- حقوق تجارت بینالملل
- حقوق بشر
تمامی متقاضیان برای ادامه تحصیل رشته حقوق در ترکیه در مقاطع مختلف، میتوانند درخواستهای خود را به دانشگاه موردنظر ارائه دهند. هر کدام از دانشگاهها، شرایط پذیرش خاص خود را دارند. به طور کلی برای تحصیل رشته حقوق در سه مقطع تحصیلی باید شرایط زیر را داشته باشید:
- مقطع کارشناسی: طول دوره تحصیل در این مقطع برای رشته حقوق همانند کشور ایران، ۴ سال است. ارائه مدارک از جمله مدرک دیپلم و ریزنمرات، مدرک زبان، ویزای تحصیلی، مدارک شناسایی و … نیز الزامی میباشد. تمامی دروس پایه برای رشته حقوق در این دوره مورد تدریس قرار خواهد گرفت.
- مقطع کارشناسی ارشد: طول دوره تحصیل در این مقطع نیز ۲ سال است. در برخی از دانشگاهها ارائه پایان نامه در این مقطع تحصیلی الزامی میباشد و در برخی دیگر از دانشگاهها ارائه مقاله و پیپر کافی خواهد بود. در این دوره دروس به صورت تخصصیتر ارائه میگردد.
- مقطع دکترا: طول این دوره نیز 4 سال است، در این مقطع میتوانید در یکی از گرایشهای حقوق تجارت، حقوق بینالملل، جرایم کیفری، خانواده و … به تخصص دست یابید.
آزمون ورودی رشته حقوق در ترکیه
آزمون yos یکی از آزمونهای تعیین شده از سوی دولت ترکیه برای پذیرش دانشجویان بینالمللی میباشد. این آزمون در دو بخش برگزار میشود؛ بخش اول برای سنجش هوش و ریاضی و بخش دیگر جهت سنجش توانایی زبان ترکی است. برای پذیرش در دانشگاههایی که دروس به زبان ترکی تدریس میشوند، اخذ نمره قابل قبول در بخش دوم آزمون ورودی رشته حقوق در ترکیه الزامی میباشد.
هزینه تحصیل حقوق در ترکیه
اگر بخواهیم هزینه تحصیل در ترکیه را با هزینه تحصیل در سطح اروپا مقایسه کنیم، به طور حتم کشور ترکیه برای تحصیل کشور ارزانی خواهد بود. این مسئله هم درباره شهریه و هم درباره هزینه زندگی صدق میکند. در نظر داشته باشید که این هزینهها در مقیاس داخلی، بسته به نوع دانشگاه و برنامه تحصیلی مربوطه متغیر میباشد. در این میان برای محاسبه هزینههای تحصیلی نقش زبان آموزشی را نباید نادیده گرفت، چرا که شهریه برنامههای انگلیسی زبان در ترکیه به مراتب بالاتر از شهریه برنامههای ترکی است. به طور کلی برای تحصیل رشته حقوق در ترکیه هزینهای به مقدار تقریبی 7000 یورو نیاز خواهد بود، این مقدار برای دانشگاههای مختلف متفاوت میباشد.
شرایط بورسیه رشته حقوق در ترکیه
برای تمامی دانشجویان خارجی این امکان وجود دارد که برای تحصیل رشته حقوق در ترکیه از فاندهای دولتی و یا اسکولارشیپها بهرهمند شوند. به همین دلیل نیار به ارسال رزومه تحصیلی در مقاطع مختلف تحصیلی دارند. برای استفاده از بورسیههای رشته حقوق در این کشور مدرک زبان تافل یا آیلتس با نمره های بالا، مدرک زبان ترکی، داشتن مقاله، کتاب و یا پروژه یک امتیاز بزرگ محسوب میشود، سن قابل قبول جهت دریافت بورسیه رشته حقوق برای دورههای کارشناسی زیر 21 سال، کارشناسی ارشد زیر 30 سال و دکترا زیر 35 سال میباشد، توجه داشته باشید که ارائه ریزنمرات نیز الزامی است و همچنین شما نباید اقامت و یا شهروندی ترکیه را داشته باشید.
رشته حقوق بینالملل در ترکیه
رشته حقوق بینالملل یکی از پرطرفدارترین رشتههای برای دانشجویان علاقهمند میباشد. این رشته برای ادامه تحصیل کارشاسیارشد در ترکیه به صورت شناور ارائه میشود، به این معنی که دانشجویان رشتههای دیگر نیز میتوانند برای آن درخواست دهند. رشته حقوق بینالملل در ترکیه که با نام روابط بینالملل نیز شناخته میشود، در واقع به روابط میان جوامع بینالمللی، مخصوصا تابعان فعال این زمینه می پردازد. همانطور که میدانید حوزههای صلح، امنیت، حقوق، اقتصاد، فرهنگ، تجارت و … دارای قوانین بینالمللی هستند که برای برپا داشتن آنها به افراد حرفهای در رشته حقوق بینالملل نیاز میباشد. نکته مهمی که در مورد این رشته وجود دارد این است که از حالت خشکی و خامی دوران کارشناسی حقوق در میآیید.
بیانیههای جدیدی که از طرف سازمانهای جهانی مانند یونسکو، یونیسف، سازمان انرژی هستهای و … ارائه می شود و اخباری که هر لحظه منتشر می شوند، حوزه کاری یک حقوقدان بینالملل را تحت تاثیر قرار میدهد. توجه داشته باشید که چنانچه میخواهید در رشته حقوق بینالملل در ترکیه تحصیل کنید، لازم است که یک یا چند زبان خارجی را بلد باشید، چرا که آینده شغلی این رشته تحصیلی به این صورت است که میتوانید در وزارت امور خارجه، دفاتر بینالمللی، وزارتخانهها و ادارههای مرتبط مشغول به کار شوید. ناگفنه نماند که این حقوقدانهای بینالملل هستند که میتوانند دنیا را به مکانی امن و بهتر برای زندگی کردن تبدیل نمایند.
بازار کار رشته حقوق در ترکیه
همانطور که میدانید وکیلها در داخل کشور خودمان دارای درآمد بالایی هستند، البته این مقدار درآمد در ترکیه بسیار بالاتر از نرخ متوسط درآمد ملی میباشد. در نظر داشته باشید که درآمد وکلا در ترکیه بسته به اینکه در کدام شهر مشغول به وکالت هستند و یا جنسیتشان چیست و چند سال سابقه کار دارند، متفاوت است. در این کشور مردها تقریباً 2000 لیر بیشتر از زنان حقوق میگیرند و در شهرهای آنکارا و استانبول که بزرگترین شهرهای ترکیه هستند، بازار کار بهتری برای وکلا وجود دارد
متوسط درآمد فارغالتحصیلان این رشته در ترکیه 16000 لیر ترکیه میباشد (یعنی به طور متوسط 192000 لیر در سال). حداقل درآمد وکیل در ترکیه در ماه حدود 7300 لیر و حداکثر درآمد آنان 25400 لیر است. البته همانطور که گفته شد میزان سابقه، جنسیت و شهر محل کار در میزان درآمد تاثیرگذار است. اما نکته امیدوارکنندهای که وجود دارد این است که در این کشور برای همه درآمد و کار مناسب وجود دارد.
بهترین دانشگاههای حقوق ترکیه
دانشگاههای کشور ترکیه جزء برترین دانشگاههای اروپا محسوب میشوند و در فهرست رتبهبندی و رنکینگهای جهانی دارای رتبههای برتر میباشند. بسیاری از دانشگاه های دولتی و خصوصی ترکیه بر اساس برنامههای تبادل دانشجو اراسموس فعالیت میکنند، به این صورت که بعضی از برترین دانشگاههای ترکیه با دیگر کشورهای اروپایی توافقها و همکاریهای علمی دارند. از میان دانشگاههای حقوق ترکیه که رتبه و رنکینگهای جهانی دارند و به عنوان برترین دانشگاههای حقوق ترکیه شناخته میشوند، میتوان موارد زیر را نام برد:
- دانشگاه خصوصی MEF در استانبول
- دانشگاه خصوصی MALTEPE در استانبول
- دانشگاه NEAR EAST در شهر مرسین
- دانشگاه خصوصی BILKENT در آنکارا
- کالج حقوق در دانشگاه کوچ در استانبول
- کالج حقوق در دانشگاه OZYEGIN
- دانشگاه خصوصی BILGI در استانبول
- دانشگاه آنکارا در شهر آنکارا
- دانشگاه دوکوز ایلول