شرایط تحصیل در ترکیه

کشور ترکیه کشوری اوراسیایی می‌باشد که هر ساله تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی ترکیه را مقصدی به عنوان ادامه تحصیل برای خود انتخاب می‌کنند. چرا که در این کشور هزینه های تحصیل در مقایسه با سایر کشور های اروپایی بسیار پایین‌بوده و سطح آموزشی بسیار بالا و براساس استاندارد های اروپایی می‌باشد. و مدارک تحصیلی صادر شده از کشور ترکیه در تمام دانشگاه های جهان معتبر شناخته می‌شود

از دلایل انگیزه های تحصیل در کشور ترکیه هماهنطور که گفتیم، کم هزینه بودن و داشتن کیفیت بالا و در سطح اروپا نسبت به سایر کشورها می‌باشد. همچنین ایرانیان برای ورود به ترکیه نیازی به ویزا ندارند.از مزایای اخذ بورسیه تحصیلی در ترکیه هزینه رایگان اسکان و اقامت ،شهریه، بیمه درمانی و هزینه های مسافرتی برای برخی دانشجویان می‌باشد

مزایای تحصیل درترکیه

کشور ترکیه تاریخ کهن داشته ودارای موقعیت جغرافیایی عالی  می باشد که شرق و غرب رابه هم وصل کرده است. و همچنین میتوان به داشتن روابط خوب با کشورهای غربی اشاره کرد. از مهم ترین مزیت های تحصیل در کشور ترکیه این است که آموزش زبان برای هر دانشجو رایگان می‌باشد. از مزایای دیگر تحصیل در این کشور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

معتبر بودن مدارک بین المللی دانشگاه ترکیه

حضور دانشگاه های ترکیه در میان دانشگاه های برتر جهان، و برخورداری از استاندارد های تحصیلی اروپا باعث شده است که مدارک و گواهی های آموزشی دانشجویان ببن المللی که درکشور ترکیه تحصیل کرده‌اند در مقایسه با دیگرکشورهای دنیا معتبر باشد

دانشجویان می توانند پیش از ورود به دانشگاه، آیین نامه ارزشی مدارک تحصیلی ترکیه را مطالعه کنند، تا از دید بهتری نسبت به تحصیل ترکیه برخوردار شوند.

امن ومقرون به صرفه بودن

از آنجا که کشور ترکیه نسبت به سایرکشورهای همسایه خود از امنیت بیشتری برخوردار است. امتیاز بزرگی برای این کشور در زمینه تحصیل و گردشگری محسوب می‌شود زیرا دانشجویان با خیالی آسوده به تحصیل و اقامت در این کشور بپردازند، و خانواده ها نگرانی درباره امنیت فرزندان خود نداشته باشند. به همین دلیل است، که سالانه 7500 دانشجوی خارجی عازم کشور ترکیه برای تحصیل می‌شوند. دانشجویان در کشور ترکیه می توانند در شرایط اقتصادی مقرون به صرفه تری نسبت یه سایر کشورها به تحصیل بپردازند. که در ادامه بطور مفصل به بحث هزینه ها خواهیم پرداخت

شباهت تقویم آموزشی و تحصیلی ترکیه با ایران

شباهت تقویم آموزشی دانشگاه‌های ترکیه با دانشگاه‌های ایران یکی از مزیت های آن می‌باشد. در کشور ترکیه، سال تحصیلی از نیمه‌های ماه سپتامبر (شهریور ماه) آغاز شده و تا اواسط ماه ژوئن (خرداد ماه) ادامه می‌یابد.

مدارس و دانشگاه‌های ترکیه هماهنند ایران پنج روز در هفته ( دوشنبه تا جمعه ) فعالیت دارند. و این فعالیت آموزشی خود را در صبح و بعد از ظهر به انجام می‌رسانند.

همچنین همانند سیستم آموزش ایران یک سال تحصیلی، از دو ترم تشکیل شده است. و بین دو ترم یعنی در میانه ماه ژانویه و فوریه دوهفته تعطیلات زمستانی وجود دارد.

مجهزبودن به تجهیزات و امکانات رفاهی دانشگاه‌های ترکیه

محیط‌های آموزشی در ترکیه وسیع و راحت بوده و مجهز به امکاناتی چون آزمایشگاه و کتابخانه می‌باشد. که دانشجویان می‌توانند از آنها به استفاده و بهره‌مند شوند.
یکی از اساسی ترین نیازهای دانشجویان در سیستم تحصیل در ترکیه که مد نظر قرار گرفته این است که هر دانشگاه دارای سالن‌های غذا خوری تمیز و غذاهایی باکیفیت و قیمت مناسب می‌باشد.

همچنین امکان اسفتاده از حمل ونقل عمومی با شرایط مناسب وتخفیف برای دانشجویان در نظر گرفته شده است.

سیستم آموزشی پایه رایگان در ترکیه

بر اساس قوانین حاکم در کشور ترکیه تحصیل در دوره دبستان برای کلیه شهروندان ترکیه‌ای تبار در این کشور رایگان می‌باشد. که از سال 2012 میلادی تمامی دختران و پسران باید به مدت 12 سال تحصیل بپردازند. و این 12 سال دوره آموزشی به 3 دوره 4 ساله تقسیم می‌شود. که این دوره تحصیل در کشورمان به 2 دوره 6 ساله در نظام جدید تقسیم شده است.

در کشور ترکیه ارگانی به نام Supreme Council of National Education  وظیفه برسی برنامه های آموزشی را بر عهده دارد و قوانینی را برای وزارت آموزش عالی این کشور تدوین می‌کند. در  هر یک از استان‌ها فعالیت های آموزشی آن استان توسط Directorates of National Education و تحت نظارت و بازرسی وزارت آموزش و پرورش کشور ترکیه انجام می‌گردد. اما هدایت این موضوع بر عهده ایالت های استانی می‌باشد. هزینه تحصیل در ترکیه رایگان بوده و بر عهده دولت مرکزی کشور می‌باشد. که در حدود ده درصد از بودجه عمومی به آموزش ملی تعلق می‌گیرد.

هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه در سال 2023

هزینه تحصیل در ترکیه بسته به نوع دانشگاه، مقطع و رشته تحصیلی متغیر می‌باشد. دانشگاه های دولتی نسبتا کم هزینه تر از دانشگاه های خصوصی هستند، برای مثال به عنوان یک دانشجوی مقطع کارشناسی در دانشگاه دولتی هزینه تحصیل کارشناسی در دانشگاه های دولتی ترکیه که زبان تدریس آن ها انگلیسی می‌باشد ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار در سال متغیر است. و هزینه تحصیل به زبان ترکی در دانشگاه های دولتی ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار در سال می باشد. و همچنین دانشگاه های خصوصی به طور مستقل هزینه و شهریه را تعیین می کنند که می تواند به ۲۰ هزار دلار در سال هم برسد.

شرایط ورود به دانشگاه های ترکیه

برای ورود به دانشگاه‌ها و تحصیل در ترکیه برای دانشجویان متولد ترکیه و نیز دانشجویان بین‌المللی، یکسری آزمون‌هایی در نظر گرفته می‌شود که سطح زبان دانشجویان متقاضی را مورد سنجش قرار می‌دهد.

  • متقاضیانی که نمرات بالاتری را نسب به سایر دانشجویان در آزمون های ورودی کسب کنند. وارد دوره‌های چهار ساله یا BA یا Bachelor’s Degree می‌شوند. اما کسانیکه نمرات پایین‌تر و محدودتری را دریافت کرده‌اند به دوره‌های 2 ساله یا AA  یا همان دوره کاردانی Associate’s Degree وارد خواهند شد. رشته‌هایی مانند دندانپزشکی و دامپزشکی به مدت 5 سال و برای تحصیل در رشته پزشکی باید 6 سال زمان اختصاص داده شود.
  • پس از پایان دوره چهار ساله لیسانس دانشجویان می تواند برای تحصیل در دوره های فوق لیسانس اقدام نماید که زمانی حدود 2 سال طول می کشد و شامل دوره‌هایی با پایان‌نامه و بدون پایان‌نامه یعنی thesis و non-thesis می‌شود.
  • همچنین برای ادامه تحصیل در رشته دکتری دانشجو حتما باید مدرک فوق لیسانس دریافت کرده باشد.و دوره دکتری حداقل 4 سال زمان خواهدبرد. همچنین فارغ‌التحصیلان در رشته‌های پزشکی، دامپزشکی و دندانپزشکی می‌توانند مستقیما به دوره‌های دکتری و PHD راه پیدا کنند.
  •  از مزایای دیگر تحصیل در ترکیه می‌توان به این مورد اشاره کرد که متقاضی می‌تواند پیش از شروع سال تحصیلی در کلاس‌های زبان در کشور ترکیه شرکت کند. که متقاضی برای ورود زودهنگام خود به دوره‌های زبان ترکی، هزینه اضافه‌ای را پرداخت نخواهد کرد.

دریافت بورسیه از دانشگاههای ترکیه

یکی از جذاب ترین موضوعات همیشگی در مورد تحصیل در خارج از کشور موضوع بورس و دریافت کمک هزینه تحصیلی است. با افزایش دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی در شهرهای ترکیه که از دانشجویان خارجی به گرمی استقبال می‌کند، موضوع بورسیه شدن را جذاب تر می‌کند. به دلیل پیشرفت قابل‌توجه ترکیه در زمینه‌های علمی و افزایش موسسات آموزشی این کشور، دانشجویان بسیاری را برای ادامه تحصیل به‌سوی شهرهای بزرگ خود همچون استانبول، ازمیر و آنکارا فرا خوانده است. نکته قابل توجهی که در این میان به آن باید توجه کرد این است که شرایط تحصیلی به نسبت آسان و دردسترس بر اعتبار و ارزش بین‌المللی این دانشگاه شده و جایگاهِ ثابت آن‌ها را در میان بهترین دانشگاه‌های جهان، برای متقاضیان جذاب‌ و آسان تر کرده است.

مزایای بورسیه شدن از دانشگاههای ترکیه

این دانشگاهها علاوه بر شهریه سالانه ، خوابگاه وخدمات فوق برنامه دانشگاه نیز به صورت رایگان دراختیار دانشجویان قرار می گیرد.

کمک هزینه تحصیلی ماهیانه: بورس تحصیلی در هر یک از دانشگاه‌های ترکیه بسته به رشته متفاوت است؛ مبلغ کمک‌هزینه تحصیلی در مقطع کارشناسی به‌صورت ماهیانه حدود ۷۰۰ لیر و در مقطع کارشناسی ارشد ماهانه حدود ۹۵۰ لیر است که به دانشجو پرداخت می‌شود. این مبلغ در مقطع دکترا حدود ۱۴۰۰ لیر ترکیه برآورد می‌شود و برای دوره‌های پژوهشی نیز حدود ۳۰۰۰ لیر در ماه در نظر گرفته شده است.

شهریه دانشگاه: شهریه دانشگاه و هزینه آموزشی برای دانشجویی که بورس تحصیلی دانشگاه‌های کشور ترکیه را دریافت کرده، به‌صورت رایگان است و هزینه آن توسط دولت تامین می‌شود

خوابگاه: یکی از مزایای مهم بورسیه شدن از دانشگاه‌های ترکیه، استفاده رایگان از خوابگاه‌های دانشگاه‌های دولتی است.

بیمه درمانی: به تمام دانشجویان بورسیه شده در ترکیه بیمه درمانی به ‌صورت رایگان ارائه می‌گردد.

کمک هزینه سفر: برای دانشجویان بورسیه شده از این دانشگاه‌ها، مبلغی با عنوان کمک‌هزینه برای مسافرت به این کشور (سفر ورودی به ترکیه برای ثبت نام و برگشت از ترکیه بعد از فارغ‌التحصیلی) پرداخت می‌شود.

هزینه‌های بهداشتی: هزینه‌های بهداشتی تمامی دانشجویان بورسیه، برعهده‌ی بیمه سلامت عمومی است. خدمات درمانی در سراسر جهان مسئله بسیار مهمی است؛ این موضوع به ویژه برای خارجی‌ها از اهمیت بیشتری برخوردار است. خوشبختانه، در صورتی که دانشجویی بورسیه باشد، این موضوع دیگر نگران کننده نخواهد بود. در صورت بروز بیماری دانشجو هیچ هزینه ای برای درمان پرداخت نخواهد کرد و تمامی هزینه‌ها برعهده بیمه سلامت عمومی خواهد بود.

دوره زبان ترکی استانبولی: دانشجویانی که موفق به دریافت بورس تحصیلی شده‌اند اما مدرک زبان ترکی را کسب نکرده‌اند، می‌توانند به‌صورت رایگان دوره یک‌ساله زبان ترکی را بگذرانند و این مدرک را دریافت کنند.

شرایط دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاههای ترکیه

برای بورسیه شدن در دانشگاه‌های ترکیه و بهره‌بردن از مزایای رایگان بورس تحصیلی، شرایطی در پیش‌روی دانشجویان وجود دارد که از جمله آنها شرایط سنی ومعدل وآشنا بودن به زبان ترکی استانبولی  است.

سن: متقاضیان دریافت بورسه از دانشگاه‌های ترکیه در مقطع لیسانس نباید بیش از 21 سال داشته باشد. در مقطع کارشناسی ارشد نیز سن متقاضی نباید از 30 بیشتر باشد. همچنین  متقاضی بورس در این مقطع باید دوره کارشناسی را تمام کرده باشد و اصل مدرک کارشناسی را ارائه دهد. دریافت بورس برای متقاضی مقطع دکتری نیز برای افراد زیر 35 سال ممکن است. دریافت بورسیه برای مقطع دکتری نیز ملزم به ارائه مدرک کارشناسی ارشد است.

معدل: یکی دیگر از شرایط دریافت بورس از دانشگاه‌های ترکیه، شرط معدل است. متقاضی دریافت بورس برای مقطع لیسانس باید مدرک پیش‌دانشگاهی یا دیپلم با معدلی بالاتر از 14 را ارائه دهد. در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری  معدل مدرک ادائه شده باید بالاتر از 15 باشد. البته می تواند این شرط به نسبت دانشگاه و رشته متغیر باشد.

دانش زبان ترکی استانبولی: فراگرفتن زبان ترکی استانبولی می‌تواند شرایط زندگی در این کشور را به مراتب راحت تر کند اما برای دریافت بورسیه تحصیلی در کشور ترکیه، ارائه مدرک زبان ترکی ضروری نیست.  به همین دلیل، در بیشتر دانشگاه‌های بین‌المللی مستقر در ترکیه دروس به زبان انگلیسی تدریس می‌شود. داشتن مدرک زبان تافل یا آیلتس در دانشگاهی که پذیرش آن را دریافت کرده‌اید،  که به زبان انگلیسی تدریس می‌شود، الزامی است.

آزمون های معتبر ، جهت ورود به دانشگاه های ترکیه

YOS

آزمون YOS برای دانشجویان بین المللی

آزمون yos یا همان Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı  همه ساله از سوی دانشگاههای دولتی وخصوصی برای داشجویان بین المللی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند برگزار می‌شود. دانشجویان درصورت قبولی دراین آزمون براحتی می‌توانند به راحتی وارد دانشگاه‌های برتر دولتی ترکیه شوند. قابل ذکراست که دانشجو می تواند درصورت داشتن مدرک در هر رشته ای برای پذیرش در رشته های پزشکی و دانپزشکی اقدام نماید و در آزمون یوس شرکت کند. این آزمون به زبان های انگلیسی، ترکی ، عربی و روسی برگزار می‌شود.

آزمون YOS تا اواخر سال سال 2010 میلادی به صورت هماهنگ  سراسری و توسط سیستم آموزش ترکیه برگزار می‌­شد و نتایج توسط همان سازمان سنجش اعلام می­‌گردید؛ اما  پس از سال 2012، طبق قوانین جدید، این آزمون به صورت جداگانه توسط اکثر دانشگاه‌ها برگزار می­‌گردد. برخی دانشگاه‌های ترکیه آزمون yos رو برگزار نمی‌کنند و ملاک را نتیجه آزمون بقیه دانشگاه‌ها قرار می‌‍دهند. دانشجویانی که قصد تحصیل در یکی از دانشگاه‌های کشور ترکیه را دارند ابتدا باید دانشگاه خود را انتخاب کرده و با توجه به تاریخ مقررشده توسط دانشگاه، در آزمون YOS شرکت نمایند.

همچنین سوالات آزمون YOS شامل مباحث :

  • هوش
  • ریاضی
  • هندسه

می‌باشد که تعداد سوالات آزمون ، و سوالات هر مبحث در آزمون های دانشگاه ها متفاوت می‌باشد. اما تا سال 2010 که این آزمون بصورت سراسری برگزار می‌گردید . از 80 سوال شامل  45 سوال هوش ، 30 سوال ریاضی و د نهایت 5 سوال هندسه تشکیل می‌شد

اگر تمایل دارید با آزمون Yos بیشتر آشنا شوید ، و اطلاعات بیشتری در مورد شرایط برگزاری آزمون YOS، مدارک مورد نیاز ، تاریخ آزمون و… کسب کنید ، به صفحه ویژه آزمون YOS مراجعه فرمایید

SAT

آزمون SAT جهت ورود و تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه

برای افرادی که قصد دارند وارد دانشگاه‌های کشور ترکیه شوند، آزمونی به نام SAT General یا تست Scholastic Assessment Test در نظر گرفته شده است. این آزمون یکی از آزمون های استاندارد جهت ورود به کالج یا دیگر دانشگاه‌ها در مقاطع کارشناسی می‌باشد.

آزمون SAT Subject نوع دیگری از این آزمون است که در 5 رشته ریاضیات، تاریخ آمریکا و جهان، علوم و زیست‌شناسی، زبان‌های خارجی و ادبیات انگلیسی برگزار می‌شود. این آزمون هر ساله و در ماه‌های اکتبر، دسامبر، ژانویه، مارس، می و ژوئن ارائه می‌شوند.

آزمونSAT ترکیه شامل مواردی همچون آزمون مهارت خواندن ، آزمون نوشتاری وزبان، و آزمون ریاضی است.

آزمون خواندن (Reading test)

این آزمون از شما می خواهد که، بخش هایی را خوانده و درک مفهوم آن سوالات را تفسیر  کنید.

آزمون این بخش اکثرا شامل موارد زیر می باشد:

  • یک متن از ادبیات معاصر یا کلاسیک ترکیه
  • یک متن که الهام گرفته از یک سند بنیانگذار ترکیه است. به عنوان مثال قانون اساسی ترکیه یا سخنرانی آتاتورک
  • گزیده ای درباره اقتصاد، روانشناسی، جامعه شناسی یا برخی دیگر از علوم اجتماعی
  • دو بخش علمی که مفاهیم اساسی و تحولات علوم زمین، زیست شناسی، شیمی یا فیزیک را بررسی می کنند.

آزمون نوشتاری ( Writing Test )

در این آزمون باید متن را بادقت خوانده در صورت لزوم آن را ویرایش کنید گاهی اوقات متن مخصوصا اشتباه نوشته می‌شود تا شما بتوانید مهارت خود را نشان دهید وخطاهای عمدی را تصحیح کنید. در این آزمون باید موارد زیر را رعایت کنید:

آزمون ریاضی (Math test)

این آزمون طیف وسیعی از شیوه های ریاضی را با تاکید بر حل مسئله، الگوبرداری، استفاده از ابزارها به صورت استراتژیک و استفاده از ساختار جبر در بر می گیرد. آزمون ریاضی SAT ترکیه به جای اینکه شما را در هر موضوع ریاضی مورد آزمایش قرار دهد، از شما می خواهد از ریاضیاتی استفاده کنید که بیشترین اعتماد را در انواع شرایط داشته باشد.

سوالات مربوط به آزمون ریاضی به گونه ای طراحی شده اند تا حل کردن آنها، شما را در مسیر درستی در زمینه های زیر قرار دهد:

  • دوره های ریاضی، علوم و علوم اجتماعی کالج
  • مشاغلی که دارید یا بدست خواهید آورد
  • زندگی شخصی

اگر تمایل دارید با آزمون SAT بیشتر آشنا شوید ، و اطلاعات بیشتری در مورد شرایط برگزاری آزمون SAT ، مدارک مورد نیاز ، تاریخ آزمون و… کسب کنید ، به صفحه ویژه آزمون SAT مراجعه فرمایید

آزمون TOMER

این آزمون برای یادگیری زبان ترکی است وبه معنی مرکز آموزش ترکی می‌باشد. و دانشجویانی که قصد تحصیل به زبان ترکی را در کشور ترکیه را دارند، باید با این آزمون آشنا شوند. هدف از برگزاری آزمون تومر، سنجش سطح دانش زبان ترکی فرد است و شباهت زیادی به آزمون‌های آیلتس و تافل دارد.

آزمون TOMER دارای شش بخش زیر است:

  • Listening
  • Structure
  • Reading
  • Spoken Interaction
  • Spoken Production
  • Writing

اگر تمایل دارید با آزمون TOMER بیشتر آشنا شوید ، و اطلاعات بیشتری در مورد شرایط برگزاری آزمون TOMER، مدارک مورد نیاز ، تاریخ آزمون ، سرفصل ها و… کسب کنید ، با ما تماس حاصل فرمایید 02188882420