در چند سال اخیر رشتههای مهندسی در ترکیه با استقبال بیسابقه دانشجویان بینالمللی همراه بوده است. دانشجویان زیادی هستند که تمایل دارند تا در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد رشتههای فنی در دانشگاههای معتبر ترکیه تحصیل نمایند. امروزه دولت ترکیه به دلیل نیاز شدید به خودکفایی، هزینههای زیادی صرف پیشرفت رشتههای مهندسی در این کشور همچون رشتههای کامپیوتر، برق، مکانیک، معماری و … شده است. از این رو بیشتر دانشگاههای ترکیه به طور کامل مجهز بوده و فارغالتحصیلان رشتههای فنی میتوانند به طور عملی با دستگاههای موردنیاز خود کار کرده و مهارت کسب کنند. همچنین کشور ترکیه به دلیل ایجاد فرصتهای شغلی برای نیروهای متخصص و ارائه مزایای فوقالعاده برای این افراد توانسته نتایج مطلوبی را در این راستا به دست آورد. بنابراین دانشجویان علاقهمند به رشتههای فنی با غنیمت شمردن این فرصتها مهاجرت تحصیلی به ترکیه را بهنرین گزینه برای خود قرار میدهند. در ادامه به شرایط تحصیل در رشتههای فنی در ترکیه خواهیم پرداخت با ماه همراه باشید.
راههای تحصیل در رشتههای مهندسی در ترکیه
ورود به رشتههای مهندسی در ترکیه با دو آزمون YOS، آزمون SAT و بورسیههای تحصیلی امکانپذیر میباشد. برای تحصیل کارشناسی نیازی به قبولی در آزمون تومر نخواهید داشت. اما بهتر است پیش از اقدام به تحصیل مدرک تومر خود را دریافت کنید و این آزمون را فقط در صورت نداتشن زمان کافی به بعد موکول نمایید.
تحصیل رشتههای مهندسی با آزمون YOS
مهمترین آزمون کشور ترکیه برای تحصیل در رشتههای فنی، آزمون یوس میباشد که فقط منحصر به این کشور است و به نوعی معادل کنکور سراسری ایران میباشد. سوالات آزمون یوس نسبت به سوالات کنکور سراسری ایران بسیار آسانتر است و زمان لازم برای قبولی در این آزمون 4 ماه و برای دریافت یک نتیجه عالی 9 ماه میباشد. (البته این مدت زمان نسبت به توانایی شما میتواند کمتر یا بیشتر باشد).
آزمون یوس برای آن دسته از دانشحویانی است که قصد دارند در رشتههای مهندسی به زبان ترکی در ترکیه تحصیل کنند. البته با این آزمون میتوانید به زبان انگلیسی هم به تحصیل مشغول باشید؛ اما این موضوع زیاد شایع نیست. توجه داشته باشید که هر دانشگاه در زمان مخصوص به خود، آزمون را برگزار میکند. به طور کلی میتوتان گفت که این آزمون سراسری نبوده و سوالات دانشگاهها با یکدیگر تفاوت دارد.
تحصیل رشتههای مهندسی با آزمون SAT
بسیاری از کشورها برای پذیرش دانشجویان بینالمللی از آزمون جامعی به نام آزمون SAT استفاده میکنند. این آزمون برای اولین بار توسط موسسه کالج برد ایالت متحده آمریکا ابداع شد و همه ساله سوالات این آزمون توسط همین موسسه طرح میشود. آزمون SAT مخصوص دانشجویانی است که قصد دارند به زبان انگلیسی در دانشگاههای ترکیه تحصیل کنند. به این صورت که برخی دانشگاههای ترکیه همچون دانشگاه حاجتتپه، فقط از طریق آزمون SAT داشجویان خارجی را جذب میکنند. به طور کلی میتوان گفت که بیشتر دانشگاههای خصوصی و برخی دانشگاههای دولتی با این آزمون دانشجویان را پذیرش میدهند.
بورسیه تحصیلی برای رشتههای مهندسی در ترکیه
برای تحصیل رشتههای فنی در ترکیه، بورسیه تحصیلی یک امتیاز بزرگ و منحصر به فرد محسوب میشود. بسیاری از دانشجویان به دلیل هزینههای بالای زندگی و تحصیل در خارج از کشور، از آرزوی خود که تحصیل در خارج از کشور میباشد منصرف میشوند. خوشبختانه دانشگاههای کشور ترکیه با اعطای بورسیه تحصیلی، فرصت مناسبی برای تحصیل دانشجویان علاقهمند به رشتههای مهندسی فراهم کردهاند.
بهتر است بدانید که بورسیه تحصیلی شرایط خاصی دارد و دانشجویان واجد شرایط میتوانند در آن ثبتنام کنند. دولت ترکیه برای پیشرفت علم و گسترش صنعت کشورش میخواهد دانشجویان با استعداد بینالمللی را در دانشگاههای دولتی و غیردولتی خود بورسیه نماید. البته توجه داشته باشید که بعد از بورسیه شدن نیز شرایط خاصی برای تحصیل وجود دارد، از جمله این شرایط میتوان به نمره بالا، نوشتن مقالات علمی و … اشاره کرد. اگر دانشگاه به این موضوع پی ببرد که شما دیگر واجد شرایط برای بورسیه شدن نسیتید، دیگر نمیتوانید از امکانات در نظر گرفته استفاده نمایید.
جالب است بدانید که دانشگاههای ترکیه رشتههای فنی و مهندسی را با شرایط بسیار آسان نسبت به رشتههای پزشکی بورسیه میکنند. به عنوان مثال برای پذیرش رشتههای مهندسی در دانشگاههای ترکیه معدل بالای 14 کفایت میکند. در حالیکه برای بورسیه شدن در رشتههای پزشکی معدل بالای 18 موردنیاز میباشد. بنابراین بورسیه تحصیلی کشور ترکیه یک بستر مناسب برای متحول ساختن زندگی دانشجویان رشنههای مهندسی به شمار میرود.
تحصیلات تکمیلی رشتههای مهندسی در ترکیه
برای دانشجویان ایرانی که میخواهند تحصیلات تکمیلی رشتههای فنی در کشور ترکیه بگذرانند، روشهای رایجی وجود دارد که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد. دانشگاههای ترکیه یک مقصد مهم و محبوب برای این افرادا هستند، این دانشگاهها با ارائه بهترین امکانات و تجهیزات به یادگیری عمیق دانشجویانی که قصد دارند با کارهای عملی بیشتر آشنا شوند، کمک مینمایند. در رشتههای مهندسی همکاری و کارهای تیمی دانشجویان مقاطع کارشناسیارشد و دکترا بیشتر به چشم میآید.
آزمون ALES: آزمون ALES یک امتحان ورودی برای تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای ترکیه میباشد. دانشگاههای ترکیه این آزمون را برای پذیرش دانشجویان داخلی و خارجی برگزار میکنند. هدف از این آزمون ارزیابی تواناییهای کلامی و منطقی دانشجویان است و به سنجش تخصص افراد نمیپردازد. این آزمون در دو نوبت در سال و در ماههای اردیبهشت و آذر توسط آموزش عالی کشور ترکیه برگزار میگردد.
آزمون GRE: این آزمون توسط موسسه ETS آمریکا برگزار میگردد. یکی از معتبرترین آزمونها برای پذیرش دانشجویان کارشناسیارشد و دکترا در رشتههای فنی در کشور ترکیه محسوب میشود. آزمون GRE یک تست منطق بوده و به سنجش قوای تحلیلی افراد میپردازد.
بورسیه تحصیلی: دانشجویان مهندسی در کشور ترکیه میتوانند علاوه بر مزایای بورسیه تحصیلی از شرایط مانند دستیار آموزشی و دستیار پژوهشی نیز بهرهمند شوند. توجه داشته باشید که شرایط بورسیه دورههای کارشناسیارشد و دکترا کمی متفاوت است، به این صورت که دانشجویانی که در دورههای ارشد بورسیه میشوند باید بعد از اتمام تحصیلات خود در یک دوره 1 تا 2 ساله برای دولت با حقوقی که مشخص میکند، کار کنند.
براساس مطالب ذکر شده میتوان نتیجه گرفت که کشور ترکیه برای دانشجویان علاقهمند به رشتههای مهندسی فرصت مناسبی را فراهم کرده است تا دانشجویان بتوانند در کنار تحصیلات خود از مزایای تعیین شده از سوی دولت ترکیه بهرهمند شوند و پس از اتمام تحصیلات خود در این کشور ماندگار شده و در حرفه خود به کار مشغول شوند. همانطزور که اشاره کردیم آزمونهای مهم متعددی برای ورود به رشتههای فنی در کشور ترکیه برگزار میشود، ما پیشنهاد میکنیم که اگر شرایط بورسیه را دارید حتماً همین راه را برای ورود انتخاب نمایید. به دلیل رقابت بالا برای پذیرش در رشتههای مهندسی در دانشگاههای ترکیه بهتر است خود را از قبل برای امتحانهای ورودی تعیین شده دانشگاه آماده کرده و در صورت نیاز با ارائه مقالات علمی قوی همراه با معدل خوب از طریق بورسیه تحصیلی برای پذیرش نیز اقدام نمایید.