در سالهای اخیر به دلیل وجود تحریمها برای شهروندان ایرانی مشکلاتی بسیاری را به وجود آمده؛ عدم امکان استفاده از مزیت کردیت کارت و نداشتن ارتباط موثر و مستقیم با سیتم بانکداری بینالمللی از جمله این مشکلات میباشند. با توجه به اینکه ارز نقدی به تنهایی نمیتواند پاسخگوی همه نیازهای خرید و پرداخت شهروندان ایرانی در هر شرایط در خارج از کشور باشد، بنابراین به هنگام انجام کارهای رزرو پروازهای خارجی، ثبتنام و عضویت و خرید اینترنتی از وبسایتهای خارجی، انتقال وجه به حسابهای بینالمللی، رزرو و پرداخت هزینه هتل و پرداخت شهریه دانشگاه و یا هزینه سفارت، نیاز به داشتن کردیت کارت، مستر کارت، ویزا کارت و شماره حساب ارزی را احساس خواهید کرد
در این مقاله میخواهیم به معرفی انواع کارتهای اعتباری بانکی بینالمللی و مزایای داشتن آنها و نحوه افتتاح حساب بینالمللی و شخصی برای شهروندان ایرانی بپرداریم.
کردیت کارت چیست؟
اغلب افراد در دنیای امروز برای هریک از انواع کارتهای بانکی بینالمللی که پرداخت و برداشت وجه را از طریق آن انجام میدهند واژه کردیت کارت را به کار میبرند، اما تفاوتهایی بین کارتهای بانکی کردیت کارت، دبیت، گیفت کارت و پریپید کارت وجود دارد که به ترتیب به شرح هر یک از آنها میپردازیم. یکی از محبوبترین کارتها برای پرداختهابی الکترونیکی کردیت کارت میباشد. با اینکه این کارت به حساب فعلی شخص وصل است برخلاف سایر کارتهای بانکی، وجه به طور مستقیم از سپزده در دسترس حساب بانکی برداشت نمیشود و از بانک صادرکننده کارت وجه موردنیاز قرض گرفته میشود.
شاید برای شما کمی عجیب به نظر برسد، اما یکی از مهمترین مزیت استفاده از کردیت کارت امنیت بالا و حفاظت از پروسه خرید میباشد، به دلیل بهرهمندی این نوع کارت از بالاترین فناوریهای امنیتی میتوان آن را به هنگام دزدی و استفادههای غیر مجاز به راحتی غیرفعال و بلوکه کرد. به همین دلیل کردیت کارت دارای اعتبار تعیین شده روزانه میباشد که بیشتر از آن نمیتوان خرج کرد و به قرارداد منعقد شده با بانک صادر کننده کارت بستگی کامل دارد.
مزایا و معایب استفاده از کردیت کارت
استفاده از کارت اعتباری یا همان کردیت کارت برای انواع پرداختها و معاملات بانکی زیر کاربرد خواهد داشت:
- خرید آنلاین از تمامی فروشگاههای مجازی پذیرنده حسابهای بانکی (مستر و ویزاکارت)
- خرید از تمامی فروشگاههای دارای دستگاه POS کارتخوان
- برداشت وجه، انتقال وجه از طریق دستگاههای عابربانک ATM
- پرداخت قبوض برق، آب، گاز و …
یکی از مهمترین مزیت استفاده از کردیت کارت امنیت بالا و حفاظت از پروسه خرید میباشد، به دلیل بهرهمندی این نوع کارت از بالاترین فناوریهای امنیتی میتوان آن را به هنگام دزدی و استفادههای غیر مجاز به راحتی غیرفعال و بلوکه کرد.
معایب استفاده از کردیت کارت شامل موارد زیر است:
- آزادی در خرج کردن، برگرداندن پول به بانک در صورت خرج کردن زیاد از این کارت
- دریافت بهره به هنگام خرید، کردیتکارتها به دلیل خردید و برداشتهای بانکی بهره بالایی را اخذ میکند.
- سختی درخواست کردیت کارت، در صورت نداشتن حساب بانکی بینالمللی دریافت کردیت کارت سختتر خواهد بود.
- هزینههای عملیاتی بالا، به دلیل مدیریت و نگهداری کارت و حساب بانکی فرد دارنده حساب، هزینه زیادی اعمال میشود.
دبیت کارت چیست؟
یکی دیگر از ابزارهای بانکی امن و سریع برای پرداختهای آنلاین و حضوری در فروشگاه دبیت کارت میباشد، برخلاف کردیت کارت، دبیت کارت کاملا متکی به حساب بانکی شخص بوده و برای هر خرید وجه مستقیما از حساب شخص برداشت شده و مانند کردیت کارت به صورت قرض از بانک نمیباشد. یعنی پولی که خرج میکنید همان مبلغی است که واریز کردهاید و مال شما میباشد، دبیت کارت همانند سیستم متداول در جریانهای بانکی در ایران میباشد.
مزایا و معایب استفاده از دبیت کارت
استفاده از دبیت کارت یا همان کارت عابر بانکی برای موارد زیر کاربرد دارد:
- خرید و پرداختهای حضوری در فروشگاهها از طریق دستگاه POS
- خرید و پرداختهای آنلاین
- برداشت وجه نقدی از دستگاههای ATM
- خرید و پرداخت در خارج از کشور
- پرداخت مستقیم صورتحسابها و قبوض خانگی
- کنترل هزینهها
- سهولت در فرآیند درخواست کارت
در کنار مزایای استفاده از دبیت کارت، معایبی به شرح زیر برای این کارت وجو دارد:
- پایین بودن سطح امنیت دبیت کارت در مقایسه با کردیت کارت
- محدودیت تراکنش ( دارای انواع روزانه، هفتگی و ماهانه بوده و توسط بانک صادرکننده مشخص میشود)
- عدم امکان ایجاد سوابق اعتباری برای دریافت وام در آیندهای نزدیک از بانک صادر کننده
پریپید کارت (Prepaid) چیست؟
کارتهای پریپید شباهت بسیاری به دبیت کارت دارند با این تفاوت که بع هیچ حساب بانکی وصل نیست، و این نوع از کارت بانکی در حال تبدیل شدن به یک جایگزین برای حساب بانکی میباشد. برای استفاده از این نوع کارت باید مقداری را که قصد دارید خرج کرده و آن را شارژ نمایید. با اتمام پول از کارت شما میبایست برای استفاده بعدی مجددا آن را شارژ کنید به همین دلیل به این نوع از کارتها بانکی کارتهای قابل شارژ هم میگویند.
هم اکنون در بانکهای ایرانی امکان ارائه خدمات کردیت کارت و پریپید کارت وجود ندارد. گبفت کارتها همان کارتهای هدیه میباشند که این نوع کارتهای بانکی در برخی موارد دارای یک کد IBAN هستند که به دارنده آن اجازه عملیات اولیه بانکی همچون دریافت حقوق، پرداخت قبوض و انجام دیگر معاملات را میدهد، از مزایای مهم این کارت وصل نبودن به هیچ حساب بانکی بوده و به دلیل چک نشدن اعتبار حساب فرد درخواست آن آسانتر میباشد.
مزایای استفاده از Prepaid کارت
این نوع از کارت بانکی تقریبا برای تمام عملیاتی که از طریق حساب بانکی انجام میشود مورد استفاده قرار میگیرد که مزایایی را برای دارنده آن در بر خواهد داشت:
- انجام خرید در اغلب فروشگاهای داخل و خارج از کشور بدون پرداخت کارمزد
- خرید آنلاین از هر نوع وبسایت
- امکان برداشت پول از اغلب دستگاههای عابر بانک ATM ( حتی در خارج از کشور)
- پرداخت هر نوع خدمات به صورت آنلاین
- برخورداری از سطح امنیت بالا و محافظت در برابر کلاهبرداری
کارت Prepaid به دلیل متصل نبودن به حساب بانک و حفاظت از طریق شماره PIN در برابر دزدی و کلاهبرداری، گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. در صورت گم شدن و یا دزدیده شدن این کارت به راحتی میتوانید آن را جایگزین کنید. این کارت مزیت بزرگی که دارد محدودیت آن در خرید است به این معنی که شما تنها به اندازه پولی که به حساب خود واریز کردهاید میتوانید استفاده کنید و همچنین شما میتوانید به صورت آنلاین و از طریق گوشی موبایل هزینههای خودر را چک نمایید.
شرایط دریافت کردیت کارت بهنام و فیزیکی
خوشبختانه در حال حاضرامکان افتتاح حساب بانکی بینالمللی و صدور مسترکارت فیزیکی یه نام شخص از طریق بانک معتبر زراعت ترکیه برای شهروندان ایرانی فراهم شده است و افراد به راحتی میتوانند از خدمات بانکی بینالمللی مسترکارت و ویزاکارت به صورت شخصی و یا از طریق آژانسهای گردشگری معتبر استفاده نمایند. دریافت خدمات از زراعت بانک ترکیه نظیر افتتاح حساب ارزی و دریافت مسترکارت و ویزاکارت نیازی به اقامت شخص در این کشور نمیباشد و امکانات زیر را ارائه میدهد:
- امکان افتتاح حساب بینالمللی و دریافت سود
- اخذ کردیت کارت و دبیت کارت فیزیکی به نام شما
- امکان انتقال وجه بین حسابهای بینالمللی با کسر کمترین کارمزد و هزینه و با استفاده از روشهای حضوری، صرافی و سوئیفت
- دسترسی به خدمات موبایل بانک، امکان مدیریت حساب به صورت غیرحضوری و از راه دور
- امکان دریافت وجه نقد ارزی از اغلب دستگاههای ATM
- وجود ارتباط مستقیم با بانک، کنترل کامل دارنده حساب برای بروز مواردی نظیر بلوکه شدن
- نگران نبودن از بابت کلاهبرداری وبسایت ثالث ایرانی و غیرفعال شدن بیدلیل کارت بانکی
- عدم وجود محدودیتهایی نظیر سقف برداشت، نبود امکان شارژ مجدد، محدودیت سقف موجودی و امکان انتقال ارز بین بانکی
- کارمزد و بهره بانکی بسیار کم
- امکان خرید اینترنتی و یا حضوری از دستگاه POS، پرداخت شهریه تحصیلی، حق عضویت و آبونمان اینترنتی، رزرو بلیط پرواز خارجی، هتل ، هزینه ویزای سفارت و سایر موارد
- حق انتخاب برای افتتاح حساب ارزی به لیر، یورو و یا دلار
آیا امکان اخذ کردیت کارت از بانکهای داخلی وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خیر این امکان در حال حاضر برای افراد وجود ندارد به این صورت که هماکنون هیچ کدام از کارتهای بانکی داخلی طرح شتاب در کشورهای داخلی قابل استفاده نیست و صرافیها و بانکهای خارجی، ارز ریالی ایران را به دیگر ارزهای خارجی همچون دلار و یورو تبدیل نمیکنندف و هیچ یک از بانکهای ایرانی در خارج از کشور شعبه ندارند. بنا به دلایل گفته شده میتوان گفت که امکان ارائه خدمات افتتاح حساب بانکی بینالمللی برای سپردهگذاران در بانکهای خصوصی و دولتی داخلی وجود ندارد.
در حال حاضر خدمات شرکتهای خصوصی به صورت آنلاین و از طریق وبسایت نسبت به صدور کردیت کارت مجازی و یا فیزیکی، پریپید کارت و یا گیفت کارت برای مشتریان انجام میپذیرد. البته این امر محدودیتها و هزینههای را نیز در بر خواهد داشت و اکثر خدمات این وبسایتها از طریق کارت هدیه یا همان گیفت کارت غیرقابل شارژ و شرکتهای معروف اپل، آمازون و مایکروسافت و کارتهای فیزیکی بینام مستر و یا ویزا ارائه میگردد.
گیفت کارتها ماهیت مجازی داشته و از راه وارد کردن کد بازخرید به دارنده آن امکان استفاده از خدمات تعیین شده (۲۵، ۵۰ و یا ۱۰۰ دلاری) شرکت و یا وبسایت مذکور را میدهند، به عنوان مثال خرید از فروشگاه اینترنتی اپل استور و پلیاستیشن میباشد.
قیمت خریداری شده از این طریق بسیار بالا بوده و به آن کارمزد نیز تعلق میگیرد. کردیت کارت بینام دوساله نوع دیگری از خدمات بانکی ارائه شده در وبسایتهای ایرانی میباشد به این صورت که خکارت خام ان 200 تا 400 دلار بوده و فرد صاحب این کارت باید برای شارز کارت مبلغ زیادی را به عنوان کارمزد به سایت معرف ارائه دهد.
عمدهترین مشکلات استفاده از این نوع خدمات شامل موارد زیر میباشند:
- تنها از طریق وبسایت صادر کننده میتوان مشکل بلوکه شدن کارت را برطرف کرد
- دسترسی به خدمات به صورت شخصی به دلیل حقیقی نبودن حساب و صدور بینام کردیت کارت، محدود بوده و تنها از طریق وبسایت ایرانی قابل انجام میباشد.
- امکان مدیریت و کنترل مستقیم حساب بانکی در صورت نبودن دسترسی به پیشتیبانی وب سایت ایرانی وجود ندارد
- تمدید کارت شامل هزینه مجدد میگردد
- بخاطر نبود Billing address و اطلاعات هویتی دارنده کارت، استفاده از این کارت برای خدماتی نظیر اجاره خودرو در خارج امکانپذیر نیست.
- سود بانکی به آن تعلق نمیگیرد
- نیازمند پرداخت کارمزد و هزینه نگهداری سالانه است
- شارژ و واریز به کارت در اغلب موارد پروسه پیچیدهای داشته و از طریق وبسایت ایرانی قابل انجام است
با توجه به موارد اشاره شده در بالا خیلی از افرادترجیح میدهند مثل گذشته از ارز نقدی استفاده نمایند.