همانطور که مطلع هستید کشور ترکیه به دلیل داشتن شرایط تحصیلی مناسب و مزایای متعدد تحصیلی به عنوان یکی از میزبانان مطرح دانشجویان خارجی قرار گرفته است. شهروندان ایرانی به دلیل اعتبار جهانی و کیفیت سیستم آموزشی ترکیه، این کشور را مقصد مناسب برای ادامه تحصیل انتخاب میکنند. علاوه بر دانشگاههای انگلیسی زبان، دانشگاههای خارجی معتبر زیادی در این کشور شعباتی دایر میکنند که یکی از دانشگاههای معروف ترکیه دانشگاه خاورمیانه (Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ بوده که در اینجا به معرفی کامل آن و شرایط تحصیل در این دانشگاه میپردازیم.
دانشگاه فنی خاورمیانه
دانشگاه فنی خاورمیانه در پایتخت این کشور واقع شده و به عنوان یکی از مراکز تحقیقاتی آموزشی برجسته ترکیه شناخته شده است. این دانشگاه در رشتههای مهندسی و علوم پایه و در چهل رشته تخصصی مقطع کارشناسی در 5 دانشکده، 97 رشته در مقطع کارشناسی ارشد و 62 رشته در مقطع دکترا دانشجو میپذیرد. یکی از پرطرفدارترین دانشگاههای ترکیه، دانشگاه دولتی خاورمیانه ترکیه واقع در آنکارا میباشد و ورود به این دانشگاه کمی دشوارتر است به این صورت که تعداد داوطلب کنکور برای این د انشگاه یک میلیون و پانصد هزار نفر بوده و تنها یکصدم درصد از داوطلبان مجوز ورود به این دانشگاه را خواهند داشت. دروس ارائه شده در تمامی مقاطع و دوره این دانشگاه به زبان انگلیسی میباشد، زیرا بیش از 1700 دانشجوی خارجی از صد کشور مختلف دنیا در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. علاوه بر دانشگاه خاورمیانه در آنکارا دانشگاه فنی خاورمیانه در سال 2003 شعبه دیگری تحت عنوان پردیس بینالملل در قبرس شمالی تاسیس کرد، کمپوس قبرس این دانشگاه اولین پردیس شناخته شده خارج از کشور دانشگاههای ترکیه میباشد.
تاریخچه دانشگاه خاورمیانه ترکیه
این دانشگاه در نوامبر سال 1956 با نام موسسه فنی خاورمیانه Orta Doğu Teknoloji Enstitüsü با هدف یاری به توسعه جمهوری ترکیه و کشورهای اطراف خاورمیانه نظیر بالکان و قفقاز تاسیس گردید و در زمینه تدریس در رشتههای علوم فنی مهندسی و علوم پایه مشفول به فعالیت کرده و پرورش نیروی کار در این حیطه آموزشی را در اولویت قرار داد.
این موسسه ابتدا در ساختمان سابق دفتر تامین اجنماعی بازنشستگان واقع در چهارراه کیزیلای بنا شده و سپس به مرور زمان شعبات این موسسه در تمام نقاط شهر پراکنده شده است. مرکز این دانشگاه در شرق آنکارا شکل گرفت و سایر کمپوسهای دانشگاهی که دانشکده معماری مهمترین آنها بود ایجاد شدند. به ترتیب دانشکده مهندسی مکانیک و دانشکده علوم انسانی دایر گردید ودر سال 1982 دانشکده تربیت معلم این دانشگاه راهاندازی شد.
کمپوس آنکارا یا همان پردیس اصلی این دانشگاه وسعتی دارای 11000 هکتار در آنمارا داشته و طراحی این دانشکاه به گونههای است که آن را ببه جنگلی سرسبز تبدیل کرده که به دریاچه ایمیر محدود میشود، و همچنین فضای زیبای این دانشگاه موجب تبدیل شدن آن به کانون فعالیتهای تفریحی دانشجویان شده و اولین پارک علمی و تحقیقاتی ترکیه را در قلب خود جای داده است. هدف از احداث فضای پارک در این دانشگاه، ایجاد کانونی فعال برای استارتآپهای پیشرفته میباشد.
دانشکدههای دانشگاه فنی خاورمیانه ترکیه
براساس موارد ذکر شده دانشگاه خاورمیانه بیشتر در رشتههای تخصصی در مقاطع مختلف فعالیت میکند؛ این دانشگاه دارای 24 بخش آکادمیک بوده که به 5 دانشکده تقسیم بندی شدهاند، که این 5 بخش ویژه را برای پژوهشهای تحصیلات تکمیلی اختصاص داده است و بهتر است بدانید که بخش آموزش پایه زبان و بخش آموزش پیشرفته زبان انگلیسی نیز به طور مجزا در کنار برنامههای تخصصی این دپارتمان به دانشجویان مقاطع کارشناسی دروسی را ارائه میدهند. در ادامه به رشتههای ارائه شده در مرکز آموزشی این دانشکده خواهیم پرداخت.
دانشکده معماری: این دانشگاه در سال 1956 تاسیس گردیده و تا به الان توانسته معماران ممتازی را به جامعه تقدیم کند، رشتههای شهرسازی و طراحی صنعتی زیر مجموعه رشته معماری بوده که در این دانشگاه به دانشجویان ارائه میشود.
دانشکده علوم پایه: فعالیت این دانشگاه در رشتههای متعدد علوم بیولوژی، شیمی، ریاضی، فلسفه، روانشناسی، جامعهشناسی و آمار میباشد. شایان ذکر است که METU’s 60. Year مجله علمی تخصصی این دانشگاه است.
دانشکده اقتصاد و علوم مدیریتی: این دانشکده در زمینه مدیریت بازرگانی، اقتصاد، روابط بینالملل، علوم سیاسی و مدیریت فعالیت دارد که هر دپارتمان رشتههای مربوط به خود را پوشش میدهد.
دانشکده علوم آموزشی: این دانشکده در سال 1982 تاسیس گردیده و در زمینه علوم کامپیوتری، علوم آموزشی، آموزش و پرورش در دوره ایتدایی، اموزش تربیت بدنی، آموزش زبان خارجی، اموزش و پرورش در مقطع راهنمایی و آموزش علوم ریاضی فعالیت داشته و هر ساله حدود 698 دانشجو را پذیرا میباشد.
دانشکده فنی مهندسی: دپارتمانهای فعال در این دانشکده، مهدسی هوافضا، شیمی، مکانیک، متالوژی، عمران، معدن و نفت و صنایع غذایی و برنامه تخصصی در سطح کارشناسی میباشند. هر ساله آوازه مقالات و دستاوردهای این دانشکده در سطح بینالملل طنینانداز میکند.
رنکینگ دانشگاه خاورمیانه
دانشگاه فنی خاورمیانه در سال 2019-2020 توانسته رتبه اول را از آن خود نماید. این دانشگاه در جایگاه 582 رنکینگ جهانی قرار گرفته و رتبه جهانی 304 را در زمینه ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان را کسب کرده است. در بین دانشگاههای جهان، دانشگاه خاورمیانه ترکیه رنکینگ 583 را در زمینه پژوهشهای علمی دارد. در جمع امتیازات جهانی این دانشگاه در بین دیگر دانشگاههای جهان رتبه 73/4 را دارا میباشد.
کمپوسهای دانشگاهی در دانشگاه خاورمیانه ترکیه
خوابگاههای اختصاص یافته بخش بزرگی از این دانشگاه را در بر گرفته و ظرفیت این خوابگاهها در گنجایش شش هزار نفری بوده که باعث صرفهجویی در هزینه و وفت دانشجویان میشود. همچنین دانشجویان از امکانات متعدد رفاهی مانند سوپر مارکت، بانک، دفاتر پستی و انواع رستوران داخل دانشگاه برخوردار هستند.
علاوه بر موارد فوق تجهیزات کامل برای رشتههای مختلف ورزشی همچون سالنهای بدنسازی و زمینهای تنیس، قوتبال، هندبال، والیبال و زمین دومیدانی در اختیار دانشجویان قرار گرفته شده است. استخرهای سرپوشیده استاندارد نیز در کمپوسهای دانشگاه دولتی خاورمیانه به چشم میخورد.
کمپوسهای این دانشگاه اقامتگاه و مراکز مختلفی در کوههای المداغی و اولوداغ به علاقهمندان کوهنوردی ارائه داده است. برنامههای تفریحی نظیر برگزاری کنسرتهای شاد مورد توجه دانشجویان قرار گرفته و این برنامهها فرصت مناسبی را برای تعامل بیشتر بین مقامات دانشگاه و دانشجویان ایجاد کرده است.
تحصیل در دانشگاه دولتی خاورمیانه ترکیه
سال تحصیلی در دانشگاه فنی خاورمیانه همانند سایر دانشگاههای دولتی ترکیه به دو نیمسال و یا ترم تفسیم میشود. به طور معمول نیمسال اولدر هفته آخر ماه سپتامبر شروع شده و تا اواسط ماه ژانویه و قبل از تعطیلات کریسمس ادامه دارد. نیمسال دوم نیز از اواسط ماه فوریه شروع شده و تا اواسط ماه ژوئن طول میکشد.
ترمهای تابستانی در دانشگاه خاورمیانه در دو شکل عمومی و بینالملل، واحدهایی را برای دانشجویان خارجی ارائه میدهد. این دانشگاه در برنامه اراسموس نیز عضو بوده و سالانه دانشجویان خارجی زیادی میتوانند از طریق این برنامه به دیگر دانشگاههای جهان نقل مکان نمایند.
برنامه اراسموس در دانشگاه خاورمیانه ترکیه
اراسموس ماندوس نام برنامه تحصیلی تدوین شده اتحادیه اروپا در سال 1987 میباشد. براساس این برنامه تحصیلی، جذب نیروی انسانی جوان با اعطای بورسهای تحصیلی توسط دانشگاههای اروپایی صورت میگیرد و در کشورهای اروپایی و آمریکا فرصت شغلی مناسبی را ایجاد میکنند. عناوین مختلف برنامه اراسموس در دانشگاه خاورمیانه Erasmus+ و Erasmus+ ICMا میباشند که امکانات تحصیلی مناسبی را برای دانشجویان اروپایی و غیر اروپایی فراهم کرده است.
دانشگاه خاورمیانه توانسته تاکنون 168 تفاهمنامه در برنامه اراسموس و 182 توافقنامه دوجانبه به دیگر کشورهای جهان به امضا برساند، که در نتیجه آن سالانه میزبان 350 دانشجوی بینالمللی شده است. بهنر است بدانید که دانشجویان ورودی در برنامه اراسموس این دانشگاه از پرداخت شهریه در طول دوره تحصیلی معاف بوده و فقط هزینه زندگی و اقامت را میپردازند. از این رو میتوان گفت با وجود برنامه اراسموس، دانشگاه خاورمیانه سکوی پرتابی به دیگر دانشگاههای دنیا میباشد.
شرایط تحصیل در دانشگاه خاورمیانه
همانطور که ذکر شد زبان انگلیسی، زبان اصلی در دانشگاه خاورمیانه است؛ به همین خاطر برای پذیرش در این دانشگاه متقاضیان ملزم به ارائه مدرک زبان انگلیسی معتبر همچون IELTS یا TOEFL بوده و در صورت پایین بودن نمره این مدرک و یا نداشتن آنها متقاضی باید نمره مناسب را از امتحان تعیین شده سطح زبان دانشگاه فنی خاورمیانه آنکارا بهدست آورد.
پذیرش از دانشگاه خاورمیانه همانند دیگر دانشگاههای دولتی ترکیه نیازمند آزمون ورودی است و پذیرش تنها از راه آزمون ورودی این دانشگاه بوده و نمره قبولی آزمونهای ورودی دانشگاههای دیگر اعتیاری ندارد.
طبق اطلاعیه این دانشگاه در سال 2019 که برای کمپوس آنکارا و قبرس اعلام شد، نمره قبولی در آزمون ورودی (American College Testing (ACT باید از 27 تا 36 باشد و برای آزمون SAT نمره قبولی برای دروس ریاضی 1200 از 1600 اعلام شده است. برای تحصیل در دوره لیسانس در دانشگاه خاورمیانه، دانشجویان باید مدرک دیپلم با حداقل نمره 18 را داشته باشند. البته در کمپوس قبرس شرط معدل دیپلم و یا پیش دانشگاهی 14 اعلام شده است، همچنین دقت داشته باشید که اعتبار کارنامه آژمونهای ورودی SAT ،QUDURAT ، TQDK تنها دو سال میباشد.
هزینه تحصیل در دانشگاه خاورمیانه
براساس اطلاعیهای که در سال تحصیلی 2018 – 2019 در مورد شهریه این دانشگاه اعلام شد، شهریه هر ترم حدود 768 تا 1900 لیر تعیین شده، البته شهریه اعلام شده مربوط به برنامههای تحصیلی مشترک با دانشگاههای آمریکایی Binghamton و New Paltz در این دانشگاه حدود 4/620 لیر میباشد.
همچنین وجود کمک هزینههای تحصیلی در این دانشگاه در پرداخت شهریه کمک بسیاری میکند. خوابگاههای اختصاص یافته بسته به نوع امکانات آنها ماهانه حدود 250 تا 1150 لیر را در بر دارد که این مبلغ باید به طور یکجا پرداخت شود، ناگفته نماند که کارتهای بینالمللی مورد قبول این دانشگاه نبوده و هزینه باید به صورت نقدی پرداخت شود.