طی چند سال اخیر بنابر قوانین جدید دولت ترکیه خرید ملک در این کشور و دریافت اقامت آن با استقبال بینظیر متقاضیان از سراسر دنیا به خصوص شهروندان ایرانی روبرو شده است. شهروندان ایرانی با خرید یک ملک و یا چند ملک در شهرهای مختلف ترکیه میتوانند اقامت و پاسپورت ترکیه را برای خود و خانواده کسب کرده و یا با اجاره ملک خود در ترکیه، درآمد ارزی کسب نمایند. از آنجا که ایرانیان از طرح خرید ملک در شهرهای مختلف ترکیه استقبال کردهاند، ممکن است بخواهند تا املاک خود را در این کشور اجاره دهند، در این صورت نیاز است تا از شرایط اجاره دادن ملک در ترکیه اطلاعات کافی داشته باشند. از این رو ما در ادامه به جزئیات اجاره دادن ملک در ترکیه خواهیم میپردازیم.
شرایط اجاره ملک در ترکیه
اول از همه باید بدانید که رهن خانه در ترکیه معنا ندارد و سیستمی به عنوان اجاره خانه به صورت تمام رهن در این کشور وجود ندارد، تنها میتوانید ملکی را به صورت چند روزه، یکماهه، سهماهه و یا یکساله اجاره کرده و یا آن را خریداری کنید. قوانین اجاره ملک در ترکیه نسبت به ایران دارای تفاوتهای زیادی است؛ به طور معمول هرچقدر مدت زمان اجارهنامه ملک در ترکیه کوتاهتر باشد، به دلیل هزینههای تعمیراتی ساختمان و یا وجود دردسرهای دیگر اجاره بهای مستاجر بیشتر خواهد شد.
نکنه دیگری که در رابطه با اجاره ملک در ترکیه وجود دارد این است که به جای رهن خانه از مستاجر (deposit) دریافت میشود که معادل 1 ماه اجاره ملک میباشد، البته چنانچه ساختمان مبله باشد، ودیعه معادل 2 ماه اجاره ملک خواهد بود که باید از همان ابتدای قرارداد از جانب مستاجر به صاحبخانه پرداخت شود. همچنین اگر تا پایان موعد قرارداد ملک در ترکیه، خسارتی به ساختمان وارد نشده باشد، مبلغ ودیعه در پایان قرارداد به مستاجر پس داده خواهد شد. اما شرایط اجاره ملک در ترکیه تنها شامل موارد ذکر شده نخواهد بود، گزینههای دیگری نیز در این رابطه وجود دارند که در اینجا به شرح آنها میپردایم:
- در شهرهای مختلف ترکیه امکان اجاره روزانه، هفتگی و ماهانه املاک وجود دارد، به عنوان مثال در محله تکسیم هزینه اجاره روزانه یک سوئیت در حدود 100 تا 150 لیر برای هر شب خواهد بود.
- اگر خانهای به صورت رنگ شده به مستاجر تحویل داده شود، در پایان قرارداد و تحویل مجدد خانه از جانب مستاجر به مالک، میبایست ملک مجدداً توسط مستاجر رنگ شده و به صاحبخانه تحویل داده شود.
- در همان ابتدای عقد قرارداد اجاره نامه، حکم تخلیه ملک توسط صاحب خانه گرفته میشود تا در صورت بروز هرگونه مشکلی از سوی مستاجر، دستور تخلیه به سرعت انجام شود.
- اجاره بهای ملک براساس قانون دولت ترکیه افزایش مییابد و میتواند به طور سالانه و با توافق طرفین 10 درصد افزایش داشته باشد.
- چنانچه مستاجر بخواهد پیش از موعد اجارهنامه قرارداد را فسخ کند، از 2 ماه قبل باید به مالک این موضوع را اعلام کند. در نظر داشته باشید که با تخلیه ملک پیش از موعد اجارهنامه در ترکیه، مبلغ ودیعه به مستاجر استرداد نخواهد شد.
- مالک بدون ارائه دلیل موجه تقاضای تخلیه پیش از موعد مستاجر خود در ترکیه را نخواهد داشت.
- اجاره هر ماه در زمان قید شده در اجارهنامه باید پرداخت شود که ممکن است به جای سر ماه، اواسط ماه نیز باشد.
- چنانچه مبلغ اجاره بیشتر از 500 لیر در ماه باشد، اجاره باید از طریق انتقال بانکی یا همان ویزاکارت و مستر کارت پرداخت شود.
- اگر ملکی برای گذراندن تعطیلات اجاره داده شود، باید اطلاعات ملک و مستاجر در سیستم GIYKIMBIL ثبت شود. در غیر این صورت، مالک به ازای هر شب 70 لیر باید به عنوان جریمه پرداخت کند. در این صورت مالک باید به پاسگاه محلی مراجعه کرده و برای ثبت اطلاعات رمز ورود دریافت نماید.
- مسئولیت پرداخت قبوض ملک و شارژ ساختمان بر عهده مستاجر در ترکیه است.
- وجود پاسپورت معتبر و یا برگه درخواست اجازه اقامت ترکیه برای شهروندان خارجی، در هنگام عقد اجارهنامه جزو الزامات خواهد بود.
میانگین اجاره ملک در ترکیه
به طور معمول اجارهخانه در ترکیه بر حسب فاکتورهای مختلفی از جمله شهر، محله، ابعاد و مشخصات خانه متغیر میباشد، به این صورت که قیمت اجاره ملک در هر شهر و منطقه تفاوت بسیار زیادی با یکدیگر خواهد داشت. برای مثال اجاره یک ملک در مرکز شهر استانبول با اجاره ملک حومه ازمیر به هیچ عنوان قابل مقایسه نسیت و قیمتها زمین تا آسمان با یکدیگر فرق دارند.
میانگین اجاره ملک در ترکیه از 1000 لیر تا 3000 لیر در ماه متغیر میباشد، اما ممکن است در برخی از مناطق به عدد 7000 لیر در ماه نیز برسد. در حال حاضر در محله کاغذخانه استانبول اجاره یک آپارتمان دو خوابه 100 متری و نوساز چیزی حدود 2000 لیر در ماه است، در حالیکه اجاره ملکی با همین شرایط در محله آکسارای و یا بیلیک دوزو به ترتیب معادل 1500 و 1200 لیر در ماه میباشد.
علاوه بر فاکتورهای اشاره شده در بالا، عواملی دیگر از جمله نوساز بودن، مبله بودن و داشتن امکانات رفاهی در داخل مجتمع نظیر زمین بازی، سالن ورزشی و غیره میتواند در میزان اجاره ملک شما موثر باشد، اما پیشنهاد می کنیم برای تعیین اجاره ملک خود به وبسایتها و یا آژانس های املاک نیز مراجعه نمایید.
روشهای اجاره ملک در ترکیه
اجاره خانه در ترکیه به دو روش زیر صورت میگیرد:
- از طریق آژانسهای معاملات ملکی
- به صورت مستقیم و شخصی
اگر قصد دارید برای اجاره دادن و یا اجاره کردن ملک از خدمات آژانس املاک استفاده کنید، باید حتماً به یک آژانس املاک مرتبط با محدوده و منطقه موردنظر خود در ترکیه مراجعه کنید. بنابر قانون، هزینه و کمیسیون آژانسهای املاک در ترکیه معادل 12 درصد اجاره بهای ساختمان میباشد که هر دو طرف باید پرداخت کنند. اما اگر قصد دارید تا به صورت شخصی ملک خود را اجاره دهید، باید از تبلیغات روزنامههای محلی و یا برنامههای تبلیغاتی در ترکیه استفاده نمایید.
اگر با زبان ترکی استانبولی آشنا نیستید و اطلاعات کافی در مورد اجاره نامه و قوانین اجاره ملک در ترکیه ندارید، برای جلوگیری از رویارویی با مشکلات اجاره ملک در این کشور، بهتر است از مشاوره کارشناسان این امر استفاده کنید. توجه به این نکته ضروری است که چنانچه فرد با استفاده از اجاره نامه بخواهد در ترکیه اقامت داشته باشد، باید اجارهنامه تنظیم شده حتماً محضری و قانونی باشد، بنابراین بهتر است با استفاده از یک آژانس املاک معتبر و دارای کد، یک اجاره نامه محضری برای عقد قرارداد ملک در ترکیه تنظیم نمایید.
برخی از املاک خریداری شده در ترکیه ممکن است به دلایلی امکان دریافت اجاره نامه محضری را نداشته باشند، در این صورت مستاجر موظف است پس از عقد قرارداد اجاره نامه با مالک، آدرس محل سکونت خود را در اداره مهاجرت ترکیه ثبت نماید. لازم به ذکر است که اگر اجاره یک ملک برای مدت زمان قانونی 3 ماه باشد، انجام این امور از جانب مستاجر در ترکیه الزامی نخواهد بود، اما اگر یک شهروند خارجی بخواهد یک ملک در ترکیه را به طور سالانه اجاره کند، باید این کار را برای اخذ مجوز اقامت یک ساله ترکیه انجام دهد.
اما براساس قوانین دولتی ترکیه، مستاجر پس از پایان مجوز یک ساله موقت خود در ترکیه، نمیتواند با تمدید اجاره نامه یک مجوز اقامت دیگر دریافت کند، بلکه باید برای تمدید اقامت خود در ترکیه از روشهای دیگری همچون خرید اقساطی ملک در ترکیه، تحصیل در ترکیه، سرمایه گذاری و موارد از این قبیل استفاده نماید.
در هنگام عقد قرارداد و امضای اجاره نامه در ترکیه، مستاجر باید از مالک درخواست کند که تمام قبوض قبلی خانه تسویه و پرداخت شود؛ سپس فرد باید برای تغییر نام قبوض آب، برق و گاز در گیملیک ترکیه اقدام نماید، در واقع با این کار مسئولیت بدهیها از صاحب قبلی به فرد جدید انتقال مییابد.
اگر به صورت اشتراکی بخواهید ملکی را در ترکیه اجاره کنید، اجاره نامه رسمی تنها به اسم یک نفر ثبت میشود و تنها همان یک نفر امکان بهرهمندی از کارت اقامت گیملیک یکساله را خواهد داشت، مگر اینکه ساکنین و مستاجرین خانه نسبت فامیلی با یکدیگر داشته باشند که در این صورت تمامی افراد میتوانند کارت اقامت یکساله ترکیه را دریافت نمایند.
پرداخت مالیات اجاره ملک در ترکیه
فراموش نکنید که اجاره کوتاه و یا بلندمدت ملک در ترکیه مشمول پرداخت مالیات به دولت این کشور خواهد شد. بنابراین شما باید مقدار درآمد به دست آمده از ملک یا همان میزان اجاره را به اداره امور مالیاتی ترکیه گزارش دهید. پیشنهاد می کنیم از راهنمایی کارشناسان ما در سفیر اپلای جهت اطلاع از عوارض شهرداری، مالیات سالانه ملک و مالیات بر درآمد (اجاره ملک) در ترکیه بهره مند شوید.
بهترین مناطق ترکیه برای اجارهخانه
براساس آمار به دست آمده، بهترین مناطق برای اجاره ملک در ترکیه شامل موارد زیر میشود:
- ببک
- بیاوغلو
- ساری یر
- بیلیک دوزو
- اسن یورد
- آتاکوی
- آتاکنت
- ماسلاک
- کاغدحانه
- نیشان تاشی
- مس هتن
- سلطان احمد
- وادی استانبول
- کدیکوی
- باکرکوی
البته مناطق دیگری نظیر فاتیح و بشیکتاش هم از محبوبیت زیادی برای اجاره خانه در ترکیه برخوردار هستند، اما اجاره بهای آنها به طور معمول بسیار زیاد است و به طور میانگین در حدود 3000 لیر در ماه میباشد. ضمن اینکه دسترسی ملک به مترو و اتوبوس، مراکز خرید، داشتن پارکینگ شخصی، وضعیت کلی و عمر ساختمان و سایر تجهیزات در تعیین مبلغ اجاره ملک در ترکیه تاثیر بسزایی خواهد داشت.