گپ تحصیلی موضوعی است که خیلی از متقاضیان ادامه تحصیل در خارج از کشور با آن سروکار دارند گپ تحصیلی اصطلاحاتی دیگر همچون وقفه تحصیلی و یا فاصله تحصیلی دارد و به معنای فاصله زمانی بین دو مقطع تحصیلی و یا هرگونه وقفه تحصیلی میباشد.
دربرخی موارد ممکن است با طولانی شدن فاصله تحصیلی احتمال فراموشی دروس و یا به روز نبودن اطلاعات و خارج شدن از آمادگی حین تحصیل برای افراد زیاد شود. به همین دلیل برای پذیرش در دانشگاههای خارجی با موضوع گپ تحصیلی به عنوان موضوعی ناموجه برخورد کرده و علیرغم تمام پیگیری لازم به سادگی درخواست پذیرش آنها را رد میکنند. بعضی از دانشگاهها برای ثبت نام دانشجویان خارجی در هر مقطع تحصیلی سقفی را به عنوان گپ تحصیلی مشخص میکنند که در ادامه توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم داد.
گپ تحصیلی افراد متقاضی عموما برای آفیسر پرونده حساسیت و اهمیت بسیاری داشته به طوریکه در کشورهای معتبر نظیر آلمان، کانادا، انگلیس و پرتغال شرایط و مدارک ارائه شده متقاضی برای آفیسر پرونده توجه زیادی میطلبد. به همین دلیل در صورتیکه دانشجو متقاضی ادامه تحصیل دارای گپ تحصیلی موفق به ارائه دلایل موجه مانند شرکت در دورههای آموزشی آزاد و دورههای زبان، سوابق کاری تحصیلی مرتبط، دوره سربازی و یا بیماری نباشد، متأسفانه با عدم دریافت ویزای تحصیلی و ریجکت ویزای شینگن روبرو خواهد شد.
حد نرمال گپ تحصیلی چقدر است؟
عمدتا گپ تحصیلی بین دو تا سه سوال وقفه از آخرین زمان دریافت مدرک تحصیلی دیپلم و پیش دانشگاهی و در اکثر کشورها برای مقاطع تحصیلی مورد تایید قرار گرفته و گپ تحصیلی برای پنج سال در مقطع ارشد نیز مورد پذیرش میباشد. برای ادامه تحصیل در مقطع دکترا وقفه تحصیلی امری مهم تلقی نمیشود. به این صورت که فرد با ارائه سابقه تدریس پژوهشهای معتبر و سوابق کاری مرتبط در هر سنی میتواند برای این مقطع تحصیلی اقدام نماید.
برای ادامه تحصیل در دانشگاههای معتبر خارجی نیازمند توجه به موضوع گپ از چند دیدگاه مختلف مورد بررسی قرار گرفته که در زیر به شرح این دیدگاهها میپردازیم:
- کسب پذیرش دانشگاه موردنظر (مدارک و رزومه تحصیلی): کسب پذیرش از دانشگاه موردنظر امری مهم برای دریافت ویزای تحصیلی و ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی میباشد. برای این کار از شرایط تحصیلی خود و انتخابهای منطقی وجود اطلاعات لازم را به دست آورده و از طریق مؤسسات مجاز اعزام دانشجو برای پذیرش اقدام نمایید.
- توجیه آفیسر پرونده ویزای تحصیلی در سفارت: برای ادامه تحصیل در هر یک از دانشگاههای دنیا تنها در دست داشتن پذیرش تحصیلی کافی نمیباشد و دریافت ویزای تحصیلی لازمه این امر خواهد بود. در صورتیکه شما وقفه تحصیلی داشته باشید باید دلایل محکم و موجهی را برای مصاحبه حضوری در سفارت برای آفیسر پرونده ارائه دهید. اگر بیش از ۳ سال گپ تحصیلی داشته باشید از نظر آفیسر پرونده ویزای تحصیلی شما فاقد اعتبار خواهد بود. بنابراین شما با ارائه دلایلی همچون سوابق کاری معتبر و مرتبط با رشته تحصیلی در مدت زمان مربوطه میتوانید آفیسر پرونده را متوجه مهاجرت تحصیلی خود کرده و ثابت کنید که اقامت غیر قانونی را در کشور مقصد نخواهید داشت.
- مقصد تحصیلی: برخی از کشورهای معتبر دنیا نظیر آلمان به دلیل وجود شرایط تحصیل رایگان و مقرر در حوزه شینگن از محبوبیت ویژهای نزد دانشجویان ایرانی برای ادامه تحصیل برخوردار هستند، و در مورد صدور ویزای تحصیلی برای متقاضیان دارای گپ تحصیلی در این کشورها سخت گیریهایی به عمل میآید.
- نوع دانشگاه: دانشگاههای خصوصی عمدتا به خاطر دریافت شهریه بالا. برای ادامه تحصیل افراد متقاضی شرایط سنی و گپ تحصیلی آنها را نادیده میگیرند. اما این موضوع تنها به پذیرش دانشگاهها مربوط شده و سبب آسان شدن روند اخذ ویزای تحصیلی افراد از سفارت نمیشود.
تاثیر وقفه تحصیلی در اخذ پذیرش
فرآیند اخذ پذیرش در دانشگاههای خارجی در بین متقاضیان ایرانی به اشتباه به عنوان اپلای کردن جا افتاده است. در واقع به این منظور است که در موعد معین برای ثبت نام دانشگاه، درخواست پذیرش متقاضی مورد موافقت دپارتمان ثبت نام و پذیرش دانشگاه مربوطه قرار گیرد. داشتن گپ تحصیلی فرآیند اخذ پذیرش تحصیلی متقاضی را تا حدودی مشکل ساز کرده: البته باید به این موضوع اشاره کرد که چنانچه با وجود وقفه تحصیلی، پرونده متقاضی مورد پذیرش دانشگاه هم قرار گیرد، باز هم امکان رد درخواست از طرف سفارت وجود دارد.
در صورت مواجه شدن با این مشکل، متقاضی دارای گپ تحصیلی فرصت ثبت نام در ترم تحصیلی را از دست میدهد و باید اقدام به رفع موانع دریافت ویزا کرده و خود را برای برنامه تحصیلی جدید و یا سال بعد آماده کند. متقاضیان ایرانی برای دریافت پذیرش دانشگاه باید شرایط لازم و مدارک کامل را داشته باشند که شامل: آخرین مدرک تحصیلی، رزومه تحصیلی، پایان خدمت سربازی، سوابق کاری مرتبط، مدرک زبان، انگیزهنامه، تحقیق و پژوهشهای معتبر و نداشتن سن بالا و وقفه تحصیلی است.
توجیه گپ تحصیلی بالا
در پاسخ به این سوال که امکان توجیه گپ تحصیلی بالا وجود دارد یا نه؟ بهتر است بگوییم بله این امکان با توجه به رزومه تحصیلی، سابقه کاری مرتبط ، نمرات و معدل، مدرک ژبان، تحقیقات مرتبط و مقطع تحصیلی مورد درخواست متقاضی ( ارشد و دکترا ) برای افراد متقاضی دارای گپ تحصیلی وجود دارد. در اکثر موارد افراد داری وقفه تحصیلی بالای 2 تا 3 سال، به چزء مقاطع تحصیلی دکترا و فوق دکترا، برای اخذ پذیرش از دانشگاه و توجیه آفیسر پرونده به مشکل برخورد خواهند کرد که در این صورت لازم است با ارائه مدارک تمکن مالی ، مدارک علمی معتبر و دلایل قانعکننده از وقفه تحصیلی خود دفاع نمایند.
شایان ذکر است که متقاضیان ادامه تحصیل در خارج از کشور با داشتن میتوانند حتی با داشتن حداکثر سن 30 سال و وقفه تحصیلی در صورت داشتن سابقه کاری مرتبط و مدارک دیپلم و پیش دانشگاهی برای دورههای کالج ثبت نام نمایند در صورتیکه شخص متقاضی دارای گپ تحصیلی بیش از 30 سال سن داشته باشد، امکان ثبت نام در دورههای کالج را نخواهند داشت. همچنین بدون داشتن مدرک کارشناسی شانس درخواست پذیرش و ویزای تحصیلی برای مقاطع تحصیلی بالاتر برای وی خیلی پایین خواهد بود.
توجه داشته باشید که گپ تحصیلی با شرط سنی ادامه تحصیل در دانشگاههای بینالمللی به هیچوجه یکسان نیست به عنوان مثال: چنانچه فرد دارای سن 30 سال در ایران فارغالتحصیل شود و در سال بعدی قصد ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و اخذ پذیرش از برترین دانشگاههای کشور به فرض، آلمان را داشته باشد، با ارائه مدارک تحصیلی معتبر به اطلاعات به روز علمی، مشکل گپ تحصیلی نداشته و به آسانی میتواند برای دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی کشورهای دنیا اقدام نماید.
چنانچه فردی در سن 26 سالگی فارغالتحصیل شود و با گذشت 4 سال یعنی 30 سالگی اقدام به دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی نماید به دلیل داشتن گپ تحصیلی و شرط سن با مشکلاتی مواجه خواهد شد که دراین صورت پیشنهاد میکنیم از تجربیات مشاوران شرکت سفیر آپلای کمک بگیرید تا در رابطه با این موضوع اطلاعات لازم را کسب کرده و راه را برای خود هموار نمایید.
توجیه گپ تحصیلی در آلمان
با توجه به مزایای فراوان تحصیل در کشور آلمان نظیر کار دانشجویی، تحصیل رایگان و دریافت اقامت پس از تحصیل، تحصیل در این کشور مورد استقبال دانشجویان ایرانی قرار گرفته که بر همین اساس دانشگاههای آلمان برای پذیرش دانشجویان خارجی قوانین سفت و سختی را ارائه میدهند.
بنابراین با توجه به افزایش دانشجویان خارجی در دانشگاههای آلمان و سختگیریهای زیاد سفارت این کشور، افراد دارای وقفه تحصیلی به سختی میتوانند برای مهاجرت و ویزای تحصیلی این کشور اقدام کنند.
مشکلاتی که در کنار شرط سنی و گپ تحصیلی دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی آلمان را سخت میکنند عبارتند از: حساسیت بالای سفارت آلمان، طولانی بودن زمان پروسه تعیین وقت، ریسک بالای ریجکت ویزای تحصیلی، رقابت بالای دانشجویان خارجی و افزایش بیاندازه متقاضیان مهاجرت تحصیلی.
توجیه گپ تحصیلی در کانادا
همانطور که مطلع هستید کشور کانادا یکی از برترین گزینههای تحصیل، کار و مهاجرت میباشد و نحصیل در دانشگاههای برتر دنیا در شهرهای مختلف این کشور همچون تورنتو، اتاوا و ونکوور در مقایسه با کشورهای آمریکا و انگلیس، متقاضیان زیادی را به سمت خود جذب کرده است، چنانچه در بالا ذکر شد داشتن گپ تحصیلی و سن بالای متقاضی، شانس دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی را از سوی دانشگاهها و سفارت مربوطه را بسیار کاهش میدهند.
برای درخواست پذیرش و ویزای تحصیلی دانشگاهها و کالجهای کانادا، متقاضی میتواند با ارائه رزومه تحصیلی دقیق و سوابق کاری مناسب، مدارک نحصیلی و مالی کامل و همچنین مدرک زبان معتبر، درصد موفقیت خود را بالا ببرد.
لازم به ذکر است که متقاضیان ادامه تحصیل دارای گپ تحصیلی و سن بالای 30 سال با ارائه سوابق کار مدیریتی و انتخاب رشتههای مدیریتی و مهندسی، میتوانند ریسک رد درخواست خود را برای پذیرش و دریافت ویزای تحصیلی کانادا تا حد زیادی کاهش دهند.
توجیه گپ تحصیلی در پرتغال
در سالهای اخیر شاهد مهاجرت افراد و دانشجویان بینالمللی زیادی از سراسر دنیا به کشورهای اروپایی از جمله پرتغال بودهایم. این کشور با توجه به هزینههای مناسب زندگی و مزایای تحصیل زیاد مانند کار دانشجویی و شرایط آسان دریافت اقامت و پاسپورت شینگن به یک مقصد عالی و پرطرفدار مهاجرت تبدیل شده است.
کشور پرتغال از جمله کشورهای خوش آب وهوایی است که سختگیری چندانی نسبت به گپ تحصیلی متقاضیان نداشته و اجباری برای ارائه نمره بالای مدرک زبان تافل و آیلتس ندارد و یکی از مناسبترین گرینههای تحصیل برای متقاضیان ایرانی برای زندگی و ادامه تحصیل میباشد.
کاهش تاثیر منفی گپ تحصیلی
یکسری مواردی هستند که تاثیر منفی گپ تحصیلی را یه طور محسوسی کاهش داده و شرایط کلی پرونده تحصیلی و مراحل اخذ ویزای تحصیلی را بهبود میبخشند. در زیر به این موارد اشاره شده است:
- ارائه رزومه تحصیلی، کاری و پروژههای تحقیقاتی معتبر
- ارائه انگیزهنامه مختصر و دقیق با ذکر هدف از تحصیل، برنامه تحصیلی، دلیل انتخاب رشته و دانشگاه مورد نظر و دلایل بازگشت به کشور پس از اتمام تحصیل و مواردی از این قبیل برای قانع کردن آفیسر پرونده
- ارائه نمرات بالای تحصیلی و معدل مدرک تحصیلی پیشین
- ارائه مدرک زبان آیلتس و تافل با حداقل نمره ۶- ۶٫۵
- توصیهنامه معتبر اساتید مرتبط با رشته تحصیلی
- ارائه سوابق تدریس مرتبط با رشته تحصیلی
- ارائه سوابق کاری مرتبط (حداقل ۲ سال) و پروپوزال تحقیقاتی
- ارائه و توضیح دلایل حقیقی و قابل استناد برای آفیسر پرونده
- شرکت در همایشها و کنفرانسهای معتبر و مربوط به رشته تحصیلی
- ارائه مدارک تمکن مالی مناسب برای پوشش هزینههای زندگی و تحصیل
- نمرات خوب آزمونهای بینالمللی نظیر GMAT و یا GRE
- ارائه Research Plan ( تحقیقات منسجم) برای انتخاب رشته تحصیلات تکمیلی
به طور کلی میتوان گفت تنها موانع دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی پیش روی متقاضیان گپ تحصیلی و سن بالا نیستند، داشتن تجربه، دقت و رعایت موارد و ریزه کاریها موفقیت در این پروسه را به همراه خواهد داشت.